Home » Știri » Știri sociale » Cum poți obține cazierul fiscal online cu ajutorul Spațiului Virtual Privat

Cum poți obține cazierul fiscal online cu ajutorul Spațiului Virtual Privat

Cojocaru Cristian / 22.09.2021, 12:27
Cum poți obține cazierul fiscal online cu ajutorul Spațiului Virtual Privat

Pentru a evita să stea la cozile uriașe de la ghișeele unităților ANAF din țară, românii pot obține cazierul fiscal în mod online. Află cum poți face acest lucru și economisi timp.

Cazierul fiscal poate fi obținut și în mod online

Românii pot obține cazierul fiscal și fără a se mai deplasa la unitățile ANAF din țară, lucru anunțat de către instituția fiscală de aproape doi ani. Chiar dacă acest serviciu este valabil de ceva vreme, în continuare mulți român obișnuiesc să se așeze la cozile interminabile pentru a obține documentul necesar. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a nu mai fi necesar acest efort de deplasare și care poate reduce considerabil timpul.

În primul rând, pentru a obține cazierul fiscal în mod online, va trebui să te înregistrezi în SPV ceea ce înseamnă Spațiul Privat Virtual al ANAF. Pentru a face acest lucru, va trebui să îți creezi un cont AICI după care să alegi opțiunea ”Înregistrare cu parolă”. Completează secțiunile care necesită acest lucru și bifează la Tipul de aprobare, varianta ”Identificare vizuală on-line”.

Trebuie să fii atent ca atunci când încarci documentul de identitate, indiferent că vorbim despre permisul de conducere, cartea de identitate sau pașaportul, va trebui să introduci prima dată fotografia într-un fișier care are formatul ZIP (arhivat). După ce ai făcut toate aceste lucruri, vei primi un e-mail de confirmare pe adresa pe care ai utilizat-o la înregistrare.

În email-ul respectiv vei fi înștiințat de faptul că vei avea la dispoziție 10 zile pentru a te programa în mod online în scopul de a fi identificat din punct de vedere vizual. Aceasta este singura modalitate de a obține cazierul fiscal online, iar dacă nu vei fi de acord cu acest lucru, nu îl vei putea obține.

cazierul fiscal online
Eliberarea cazierului fiscal online dureaza doar cateva minute

Eliberarea certificatului durează doar câteva minute

Cu ajutorul sistemului te vei putea programa în orice județ, acolo unde vei găsi un timp de așteptare mai mic. Vei observa că filialele ANAF din București dar și din mai multe județe, rezervările sunt ocupate pentru mai multe zile. Astfel că dacă  nu vei găsi un loc liber pentru prima programare, ceea ce trebuie să faci este să încerci și în alte județe.

Probabil vei avea șansa să găsești un loc disponibil în a doua zi, însă în aceeași zi, șansele sunt foarte mici de a putea găsi un loc liber. După ce etapa identificării online va fi finalizată, ceea ce înseamnă foarte rapid pentru că nu durează decât câteva secunde, va trebui să aștepti aproximativ 20 de minute, timp în care mai multe email-uri îți vor fi trimise.

Înainte de momentul programării, pe e-mail vei primi un link pentru a descărca aplicația Zoom cât și link-ul în care ești invitat în ședința Zoom. Email-urile pe care le primești ulterior vor confirma aprobarea și apoi activarea contului tău în SPV ANAF. După ce ai urmat toți acești pași va trebui să introduci username și parola pe care le-ai ales în primul pas al înregistrării. După ce te-ai logat, interfața simplistă te va ajuta să ajungi în locul dorit.

Astfel, vei alege cea de-a doua opțiune din bara de sus ”Solicitări” și vei bifa ”Eliberare documente”. În secțiunea ”Alegere document” bifează opțiunea ”Certificat cazier fiscal”, după care va trebui să alegi una dintre motivele solicitării documentului, după care va trebui să apeși butonul ”Trimite cererea”. În doar câteva minute vei avea la dispoziție certificatul de cazier fiscal pe care îl poți accesa oricând din secțiunea ”Mesaje”  care se află pe aceeași bară cu ”Solicitări”.