Home » Cum să faci orice » Cum poți cumpăra bilet la STB prin SMS. La ce număr trebuie să dai mesaj și ce trebuie să conțină

Cum poți cumpăra bilet la STB prin SMS. La ce număr trebuie să dai mesaj și ce trebuie să conțină

Pană Emanuela / 18.09.2021, 08:51
Cum poți cumpăra bilet la STB prin SMS. La ce număr trebuie să dai mesaj și ce trebuie să conțină

Dacă te grăbești și vrei să eviți statul la coadă pentru a-ți procura un bilet pentru următoarea călătorie, trebuie să știi că există posibilitatea de a-ți cumpăra bilet la STB prin SMS sau prin aplicație, însă trebuie să ai în vedere următorul aspect: controlorii STB pot amenda călătorii chiar dacă aceștia au achitat contravaloarea biletului unei călătorii. De ce? Pentru că ceea ce nu știu mulți este faptul că SMS-ul trebuie trimis înainte de a urca în mijloacele de transport public. Cum poți cumpăra un bilet prin SMS, la ce număr trebuie să dai mesaj și ce trebuie să conțină, afli în continuare.

Cum poți cumpăra bilet la STB prin SMS

O metodă modernă de plată pentru o călătorie cu mijloacele de transport în comun ale Societății de Transport în Comum București (STB) o reprezintă plata prin SMS sau aplicație. Această metodă de plată este tot mai promovată în ultima perioadă în interiorul mijloacelor de transport în comun atât prin afișe, cât și prin reclame audio. Totuși, acestea nu specifică o regulă esențială, despre care știu doar cei care intră pe site-ul STB pentru a citi regulamentul de folosire a servicului de plată prin SMS, și anume că SMS-ul trebuie trimis înainte de a urca în mijloacele de transport public.

Ce spune regulametul STB pe site-ul propriu:

Călătorii trebuie să trimită SMS-ul înainte de a urca în vehiculele STB SA, iar în câteva secunde vor primi un mesaj care va conţine un cod de confirmare a tranzacţiei. Titlul de călătorie achiziționat prin SMS trebuie să fie corespunzător mijlocului de transport care urmează să fie utilizat, iar la solicitarea reprezentanților corpului de control acesta trebuie prezentat spre verificare. SMS-ul trebuie păstrat pe toată durata zilei, până la expirarea valabilităţii abonamentului sau, în cazul celorlalte linii, până la efectuarea integrală a călătorie“.

Neștiind despre această regulă, mai mulți călători au primit amedă, povestind întâmplarea pe rețelele sociale. Așadar, acum că am atras atenția cu privire la acest fapt, haideți să descoperim și cum se utilizează serviciul, care este costul acestuia, precum și alte informații utile.

Citește și: Transportul comun în București: Cât va costa, de la 1 august, o călătorie cu autobuzul sau metroul. Apar biletele comune Metrorex și STB

La ce număr trebuie să dai mesaj și ce trebuie să conțină

Pentru a cumpăra un bilet la STB prin SMS, trebuie să trimiteți un mesaj la numărul 7458, disponibil în toate rețelele naționale de telefonie mobilă, cu textul C (o călătorie metropolitană), cu valabilitate de 90 de minute, la prețul de 0,65 euro + TVA, sau AB (abonament metropolitan), cu valabilitate de 24 de ore, la prețul de 1,5 euro + TVA.

Cum poți cumpăra bilet la STB prin SMS
Cum poți cumpăra bilet la STB prin SMS

Plata unui titlu de călătorie metropolitană permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, începând din momentul primirii codului de confirmare a tranzacției.

Atenție! În cazul în care valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria, este necesară achiziționarea unui bilet nou. De asemenea, este important de precizat că mesajul care conține codul de confirmare a tranzacției trebuie păstrat pe toată perioada călătoriei, pentru a putea fi prezentat reprezentanților corpului de control.

Un alt aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere în momentul în care decideți să cumpărați unul sau mai multe bilete prin SMS este procentajul bateriei, care trebuie să fie suficient pe toată perioada de valabilitate a titlului de călătorie.

Cui se adresează plata prin SMS a biletelor

Acest instrument de plată este flexibil, rapid şi comod şi se adresează în primul rând celor care călătoresc ocazional în Bucureşti, dar şi tinerilor. Politica RATB nu este aceea de a sancţiona călătorii frauduloşi, ci urmărim conştientizarea publicului călător asupra faptului că de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului public în Bucureşti. Vor urma şi alte măsuri care vor crea condiţii civilizate de transport şi vor dovedi ataşamentul RATB faţă clienţii săi“, spunea Radu Paul Orzaţă, fostul director general al RATB.