Home » Știri » Transportul comun în București: Cât va costa, de la 1 august, o călătorie cu autobuzul sau metroul. Apar biletele comune Metrorex și STB

Transportul comun în București: Cât va costa, de la 1 august, o călătorie cu autobuzul sau metroul. Apar biletele comune Metrorex și STB

Alexandru Cazacu / 13.07.2021, 14:52
Transportul comun în București: Cât va costa, de la 1 august, o călătorie cu autobuzul sau metroul. Apar biletele comune Metrorex și STB

Scumpiri de la 1 august la transportul în comun din București. Ministerul transporturilor și Primăria Capitalei au anunțat majorarea prețurilor biletelor de călătorie pentru STB și Metrorex, Cât va costa, începând de luna viitoare, o călătorie cu metroul sau cu autobuzul, veți afla în continuarea articolului.

Transportul comun în București. Cât va costa, de la 1 august, o călătorie cu autobuzul sau metroul

După cum am menționat și mai sus, începând de la 1 august se scumpește transportul în comun din București, iar Metrorex și STB introduc biletul comun. Mai exact, prețul unei călătorii cu tramvaiul sau autobuzul va ajunge la 3 lei de la 1,3 lei, iar o călătorie cu metroul combinată cu transportul de suprafață va fi de 5 lei.

Așadar, în schimbul sumei de 5 lei, un călător va beneficia timp de 90 de minute de accesul la ambele rețele de transport în comun. Totodată, un abonament pentru 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB/Metrorex pentru întreaga zi va fi de 14 lei.

Este important să menționăm faptul că, abonamentele de 24 și de 72 de ore vor fi chiar de 24 de ore din momentul când au fost emise. Așadar, se elimină noțiunea de abonament ”de zi”, care, de exemplu, dacă era cumpărat la ora 18:00, era valabil doar 6 ore din ziua respectivă.

Noutăți în transportul comun din Capitală

Cu toate acestea, cele două companii de transport introduc și abonamente de 6 luni sau chiar de un an. Prețurile acestora vor fi în felul următor:

  • abonament pentru o lună – 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex);
  • abonament pentru șase luni – 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex);
  • abonament pentru un an – 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex).

Aceste schimbări la transportul în comun din București implică și o creștere tarifară. De exemplu, în cazul STB, o călătorie crește de la 1,3 lei la 3 lei (sau 10 bilete pot fi achiziționate cu 25 lei). În cazul metroului, prețul unei călătorii crește de la 2,5 lei la 3 lei.

Transportul comun în București. Cât va costa, de la 1 august, o călătorie cu autobuzul sau metroul
Cât va costa, de la 1 august, o călătorie cu autobuzul sau metroul

Clienții își pot recupera abonamentele pierdute

De asemenea, ambele companii le oferă clienților posibilitatea de recuperare a abonamentelor în caz de pierdere. Tot ce trebuie să facă titularii abonamentelor este să se prezinte cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele lor.

Scumpirea biletelor STB va fi prima creștere pentru transportul în comun din Capitală din 2008. În schimb, ultima creștere a biletelor la metrou a avut loc în 2014.

De ce vor avea loc aceste scumpiri

Potrivit autorităților, încasările suplimentare generate de această măsură se vor reflecta direct în condițiile de călătorie, adică prin investițiile pe care cele două companii de transport în comun le vor putea face.

”Atât Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, cât și Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, îi încurajează pe bucureșteni să opteze pentru un transport în comun terestru și cu metroul. La fel ca în toate capitalele europene, transportul public în comun reprezintă o soluție pentru degrevarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la traficul auto”, se arată la finalul comunicatului.