Home » Cum să faci orice » Cum poți păstra mustul mai mult timp fără să fermenteze. Metoda banală

Cum poți păstra mustul mai mult timp fără să fermenteze. Metoda banală

Ileana Mladinoiu / 08.10.2022, 12:39
Cum poți păstra mustul mai mult timp fără să fermenteze. Metoda banală

În primul rând, amintiți-vă că strugurii sunt materia primă a vinului. Odată culeși, strugurii vor fi presați pentru a elibera sucul și pulpa, păstrând în același timp semințele intacte. Sucul obținut se numește must. În trecut, oamenii se bucurau de must doar câteva zile pentru că, după fermentare, se transforma în vin. În prezent, există câteva modalități de a păstra mustul și în timpul iernii. În această perioadă, mustul, așa cum este denumit popular, când în realitate vorbim de suc de struguri, este considerat a fi nu doar o băutură delicioasă, ci și un aliment minune, cu un gust dulceag, ușor acidulat.

Cum poți păstra mustul mai mult timp fără să fermenteze. Idei și sfaturi utile

Metodele de conservare sunt foarte simple, nu necesită folosirea chimicalelor, ci doar a câtorva elemente pe care le avem la îndemână în gospodărie. Iată câteva dintre ele.

Păstrarea mustului prin congelare

Mai întâi este bine să lăsați mustul să se limpezească timp de 24/48 de ore, la răcoare, mai precis într-un loc unde temperatura nu trebuie să depășească 10 grade Celsius. Se toarnă în sticle sau recipiente ce trebuie lăsate 10-15% libere cel puțin (două-trei degete), deoarece la îngheț mustul se va dilata, riscând sa explodeze. După perioada de limpezire, sticlele se pun la congelator. Atunci când doriți să consumați din el, scoateți doar o sticlă cu câteva ore înainte, pentru a se dezgheța la temperatura camerei.

Nu grăbiți niciodată decongelarea cu apă fierbinte, nici în apropierea caloriferului, ori a altei surse de căldură. Riscați fermentarea produsului și explozia acestuia la scoaterea dopului. Urmați aceste sfaturi, ca sa vă bucurați de toate calitățile mustului, aflând astfel că la temperaturi scăzute fermentația acetică sau alcoolică nu se mai produce.

De asemenea, important este să observați dacă atunci când puneți sticlele la congelator procesul de fermentație să nu fi început deja.

Păstrarea mustului cu ajutorul aspirinei

Dacă țineți să vă folosiți de un mic ajutor, puteți utiliza un gram de aspirină pe care îl veți dizolva într-un litru de must proaspăt pus la foc mic timp de câteva minute, până ajunge aproape de punctul de fierbere. Apoi, turnați conținutul peste restul de must.

Conservarea prin fierbere a mustului

În acest caz, nu folosiți recipiente și ustensile din fier pentru a nu afecta calitatea mustului. Un vas emailat și o lingură de lemn sunt suficiente. Turnați mustul în vas, la foc mic, până când temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade. Puneți-l apoi în sticle și închideți-le ermetic. Ca să nu fermenteze, înveliți sticlele în pături, în mai multe straturi. În felul acesta, răcirea va fi mai lentă.

Conservarea mustului cu hrean

O metodă apreciată de persoanele care nu sunt deranjate de melanjul  dintre gustul hreanului și cel al mustului. 100 de grame de hrean ras pe răzătoarea mică și 10 litri de must sunt ingredientele necesare. După ce mustul s-a limpezit, se toarnă într-o damigeană, alături de hreanul ras și se lasă timp de două săptămâni. Urmează să filtrați lichidul și să-l turnați în sticle cu dop de plută pe care le veți depozita într-un spațiu umbros și răcoros.

Beneficiile mustului de calitate

Mustul conține o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți numiți polifenoli, cunoscuți pentru faptul că luptă împotriva stresului oxidativ și reduc riscul de boli cronice. Mai mult, datorită vitaminelor, mineralelor și a ingredientelor active, mustul are efect diuretic, detoxifiant și antiinflamator. Întărește sistemul cardiovascular, scade colesterolul, întărește sistemul imunitar, detoxifiează, combate infecțiile tractului urinar, favorizează digestia, ajută activitatea creierului și crește nivelul de energie.

Totuși, poate avea și contraindicații, de aceea trebuie consumat cu moderație. Specialiștii consideră că mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate, deoarece are un conţinut mare de zahăr şi este foarte bogat din punct de vedere caloric. Un pahar mic de must ar echivala cu un kilogram de struguri. Este contraindicat și diabeticilor sau celor cu rezistenţă la insulină.