Home » Cum să faci orice » Cum poți să faci Ciabatta. Cea mai simplă rețetă pentru a prepara celebra pâine italiană

Cum poți să faci Ciabatta. Cea mai simplă rețetă pentru a prepara celebra pâine italiană

Cojocaru Cristian / 08.02.2022, 17:47
Cum poți să faci Ciabatta. Cea mai simplă rețetă pentru a prepara celebra pâine italiană

Această rețetă simplă de pâine Ciabatta vă va oferi o pâine italiană rustică, care este perfectă pentru a fi înmuiată în supe sau sosuri. Dacă și ție îți place acest tip de pâine, în rândurile următoare vei afla cum poți să faci cea mai bună Ciabatta chiar în confortul casei tale. Rețeta este foarte ușoară, iar tot ceea ce trebuie să faci este să urmărești cu atenție pașii prezentați mai jos.

Cum să faci Ciabatta. Rețetă simplă pentru prepararea celebrei pâini italienești

Majoritatea dintre noi am văzut Ciabatta pe rafturile magazinelor, însă nu toată lumea a gustat acest produs de panificație italian. Așadar, dacă vrei să încerci o rețetă nouă de pâine, noi îți vom spune astăzi cum poți să faci Ciabatta chiar în propria bucătărie. Hai să vedem care sunt ingredientele necesare și cum se prepară această rețetă.

Ingrediente:

  • 400 g făină de grâu
  • 400 ml apă
  • 5 g drojdie uscată
  • 5 g zahăr
  • sare după gust.

Cum poți să faci Ciabatta – mod de preparare

Pentru început, este important să menționă că aluatul va sta la dospit pentru câteva ore bune, așadar trebuie să vă înarmați cu puțină răbdare. Așadar, mai întâi vom cerne într-un bol cele 400 g de făină, iar peste acesta vom adăuga o linguriță de sare.

Într-un alt vas vom pune 400 ml apă caldă și drojdia uscată și amestecăm. Acum facem aluatul, adăugând treptat apa peste făină, amestecând bine (aluatul trebuie să fie lichid). Ei bine, acum vine partea mai plictisitoare, deoarece vom acoperi bolul cu un prosop curat și vom lăsa aluatul la dospit la temperatura camerei pentru cel puțin 12 ore.

După ce timpul de dospire s-a scurs, presărăm masa de lucru cu făină și transferăm aluatul pe aceasta. Îl frământăm puțin pentru a-i da formă, îl acoperim apoi cu un lighean sau cu bolul în care a dospit și îl lăsăm să se odihnească pentru alte 2 ore.

Rețetă de Ciabatta – Coacere

După ce au trecut cele 2 ore, preîncălzim cuptorul la 225 de grade Celsius cu tot cu tava în care vom coace pâinea. Acum, așezăm aluatul în tava fierbinte cu partea inferioară în sus, având grijă să fie acoperită cu făină. Dăm tava la cuptor pe rândul din mijloc, deoarece sub aceasta vom pune o tavă cu apă fierbinte.

Lăsăm pâinea să se coacă la aburi vreme de 20 de minute, după care scoatem tava cu apă din cuptor și mai lăsăm pâinea în cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.

Cum poți să prepari Ciabatta
Cum poți să prepari Ciabatta

Cum a apărut pâinea Ciabatta

Se pare că celebra pâine își are originea în regiunea Lacului Como și Trentino, Italia. Cel care a făcut pentru prima oară Ciabatta a fost Arnaldo Cavallari, morar și brutar din zona respectivă. Conform unei teorii,  această pâine rustică a fost rezultatul adăugării accidentale de prea multă apă într-un aluat, însă brutarul a continuat oricum cu procesul de coacere.

Brutarul încerca să facă o pâine care să dezvolte popularitatea baghetelor folosite la sandvișuri. Mai întâi a numit-o ciabatta polesana, după regiunea Polesine în care locuia.