Home » Cum să faci orice » Unde se depozitează corect pâinea. Așa rămâne proaspătă cât mai mult timp

Unde se depozitează corect pâinea. Așa rămâne proaspătă cât mai mult timp

Manolică Anca / 26.11.2021, 14:09
Unde se depozitează corect pâinea. Așa rămâne proaspătă cât mai mult timp

Gustul și aroma deosebită a pâinii proaspăt scoade din cuptor mai că nu se compară cu nimic. Dar cum și unde se depozitează corect pâinea pentru a îi păstrea prospețimea un timp mai îndelungat? Se ține într-o cutie de pâine sau mai bine se păstrează la frigider? Află detalii importante din rândurile de mai jos.

Unde se depozitează corect pâinea

Mulți spun că pâinea este gustoasă doar când e caldă sau proaspătă, pentru că altfel nu o mai pot mânca. Ei bine, unele obiceiuri ale noastre, legate de păstrarea pâinii, nu sunt tocmai corecte. Hai să vedem care sunt acelea și de ce.

Pentru început, vorbim despre cei doi inimici celebri ai pânii. Primul este mucegaiul. Sporii săi se găsesc peste tot, mulţi dintre ei fiind inofensivi. Pentru a creşte, aceștia au nevoie de nutrienţi, precum cei dintr-o bucată de pâine, şi mediul potrivit: căldură şi umiditate. Ei bine, în momentul în care depozitezi pâinea în plastic, care captează umezeala, şi o ții într-un loc cald, mucegaiul va avea toate cele necesare pentru a crește necontrolat.

Cel de al doilea inamic, învechirea, este mai complex. Pâinea se învechește datorită unei combinații de procese chimice și fizice ce apar în interiorul acesteia, precum cristalizarea amidonului (retrogradare). Practic, în timp ce îmbătrânește, amidonul, ce se amestecă inițial cu apa în timpul coacerii, va începe să o elibereze treptat. Așadar, va crește umezeala pe suprafața coajei, apoi se va evapora, lucru care duce la modificări în greutatea și gustul pâinii.

Așa rămâne proaspătă cât mai mult timp

Și depozitarea pâinii la temperaturi apropiate de 0°C va duce la o învechire mai rapidă. Combinația dintre temperatura scăzută și circularea aerului din frigider practic va ajuta retrogradarea. Astfel în timpul iernii nu este recomandat să ții pâinea în camere neîncălzit. Cu toate că, depozitată la temperaturi scăzute, va fi prevenită de apariția mucegaiului, aceasta se va învechi mai rapid.

Unde se depozitează corect pâinea
Unde se depozitează corect pâinea

Dar este important să știm că, deși nu realizăm asta, pâinea începe să se învechească din momentul în care este scoasă din cuptor. De asemenea, trebuie să luăm în considerare și faptul că procesul de învechire poate să difere în funcție de tipul de pâine:

  • Pâinea din grâu se învechește mai repede decât cea de secară.
  • Pâinea făcută din făină albă se învechește mai repede decât cea făcută din făină neagră, intermediară sau integrală.

Astfel spus, mulți oameni nu sunt conștienți că pâinea nu se depozitează bine la temperaturi joase –  se dezhidratează rapid, coaja devenind gumoasă, apoi tare, gustul dispărând treptat. Pâinea începe să se învechească din momentul în care este scoasă din cuptor, deși nu ne dăm seama la început.

Unde se depozitează corect pâinea? Cel mai bun mod de a păstra pâinea este să se învelească într-un prosop de bucătărie sau într-o pungă de hârtie, după care se depozitează într-un loc uscat.

Pâinea congelată se păstrează foarte bine pentru câteva săptămâni

Totuși dacă dorești să păstrezi pâinea pentru o perioadă mai îndelungată, opțiunea cea mai bună este congelarea ei. Nu are importanță dacă pâinea este feliată sau nu, însă feliată ea se va dezgheța mai repede. Atunci când congelezi pâine proaspătă, asigură-te că setezi rapid temperatura sub -18°C.

Pâinea se poate păstra la congelator până timp de câteva săptămâni, iar când vrei să o consumi, las-o la dezghețat la temperatura camerei, de preferat peste noapte.