Home » Când, unde, cum » 12 superstiții românești despre pâine. Obiceiul despre care se spune că atrage norocul și bunăstarea

12 superstiții românești despre pâine. Obiceiul despre care se spune că atrage norocul și bunăstarea

Manolică Anca / 16.09.2021, 12:09
12 superstiții românești despre pâine. Obiceiul despre care se spune că atrage norocul și bunăstarea

Pâinea este un aliment de bază pentru oameni, nelipsit din bucătăriile fiecărei țări. De-a lungul istoriei, aceasta a jucat un rol important, întrucât este unul dintre cele mai vechi și cunoscute alimente produse de om. Nu degeaba, vorbele din străbuni spun să nu aruncăm pâinea de la masă sau, după cum spune scriptura, să prețuim pâinea, hrana noastră cea de toate zilele. Iată cele mai cunoscute superstiții românești despre pâine.

Pâinea, o delicatesă în vremurile de demult

Oricât de veche și uscată ar fi, se spune că nu este bine să arunci pâinea de la masă. Una dintre cele adânc înrădăcinate superstiții despre pâine spune că, dacă o arunci la gunoi, îți arunci norocul și sănătatea din casă.

Pâinea a fost și a rămas în continuare valoroasă pentru noi, chiar dacă nu are o istorie destul de îndelungată pentru oamenii de rând. Pâine bună se mânca mai des duminica și la sărbători, în rest, pe masa țăranilor regăsindu-se mămăliga. De aceea pâinea a căpătat o valoare deosebită, pe lângă semnificațiile ei creștine.

Atât de prețuită era, că românii spuneau că este semn rău dacă o înțepi cu un cuțit când este în cuptor, să vezi dacă este coaptă. Nici la masă nu era bine să fie tăiată cuțitul, ci mai degrabă trebuia ruptă în bucăți potrivite și împărțită tuturor. Prima îmbucătură se lua cu sare, pentru noroc și sănătate.

Pâinea este un aliment de bază pentru oameni
Pâinea este un aliment de bază pentru oameni

Superstiții românești despre pâine

  1. O vorbă veche spune că pâinea făcută de cu dimineață trebuie mâncată toată în aceeași zi, ca următoarea să fie o zi cu belșug și cu noroc.
  2. Nu trebuie niciodată coaptă o singură pâine, ci cât mai multe, pentru a atrage norocul și bunăstarea în familie.
  3. Dacă se găsesc două pâini lipite în cuptor, era semn că un membru al familiei ar urma să se căsătorească. Însă, dacă se lipesc trei sau cinci pâini, număr impar, este o prevestire sumbră că cineva ar putea să moară.
  4. Cine mănâncă ultima felie de pâine, trebuie să sărute bucătăreasa care a făcut-o pentru pace și bucurie în familie.
  5. Nu trebuie pusă niciodată pâinea cu susul în jos pe masă, pentru că este aducătoare de ghinion.
  6. O altă credință străveche spune că dacă o fată găsea un bob de grâu întreg în pâine, avea noroc în dragoste. Bobul se băga sub pragul ușii și iar numele bărbatului care trecea primul pragul avea să fie și numele viitorului său soț.
  7. Fata mănâncă numai coaja pâinii va fi mereu curtată și va avea parte de mulți iubiți.
  8. Băiatul care mânca primul colțul pâinii avea noroc de căsătorie bună.
  9. Nu este bine ca femeia singură să mănânce ultima bucată de pâine, pentru că se spune că va rămâne nemăritată toată viața ei.
  10. Dacă se găsește o gaură mai mare în mijlocul pâinii, este semn că o femeie din casă ar putea rămâne însărcinată.
  11. Niciodată nu trebuie tăiată pâinea de la ambele capete, pentru a nu lăsa loc necuratului să intre în ea.
  12. În momentul în care cade o felie de pâine de pe masă, se anunță musafiri cât de curând. Dacă este o pâine întreagă, se spune că vine în vizită omul cel mai drag sau prietenii cei mai apropiați.