Home » Știri » Știri sociale » Câte calorii are o felie de pâine – ce diferențe sunt între pâinea albă, cea intemediară și cea neagră

Câte calorii are o felie de pâine – ce diferențe sunt între pâinea albă, cea intemediară și cea neagră

Pană Emanuela / 20.10.2020, 11:26

Cultura pâinii la români este una foarte bogată, deloc surprinzător ținând cont că suntem printre cei mai mari consumatori de pâine din întreaga Europă. Dacă în ultimul timp ai început să fii mai preocupat de sănătate și, totodată, de siluetă, atunci trebuie să știi care este cel mai bun tip de pâine și să îl consumi în mod echilibrat. Alegerea nu este chiar simplă, dat fiind că există atât de multe variante pe piață. În acest material veți găsi informații detaliate despre diferite sortimente de pâine și aportul lor caloric.

Câte calorii are o felie de pâine

Pâinea reprezintă unul dintre cele mai consumate alimente la nivel mondial și este considerată hrană indispensabilă de zeci de mii de ani. Astăzi, piața abundă de fel și fel de variante, acesta fiind, probabil, și unul dintre motivele pentru care pâinea este nelipsită din alimentația zilnică.

În antichitate, pâinea era preparată din cereale măcinate, apă și drojdie din struguri sau din mere, care era fermentată natural, și nu se cocea în cuptoare ci pe pietre încinse, fapt ce o făcea să aibă o textură destul de dură. Evoluția formei și a texturii pâinii a fost influențată în primul rând de materia primă folosită, adică de tipurile de făină care se găseau pe piață la momentul respectiv.

Revenind la caloriile ce se găsesc într-o felie de pâine, trebuie să știți că, de regulă, 100 de grame de pâine au în jur de 230-260 de calorii, iar o felie de pâine (pâinea feliată standard, de tip toast) are aproximativ 25 de grame și implicit 58-65 de calorii. Astfel, caloriile dintr-o felie de pâine pot fi trecute ușor cu vederea la o masă, fără să-ți faci griji pentru siluetă. În schimb, problema apare atunci când nu te poți rezuma la o singură felie.

Câte calorii are o felie din pâine albă

100 de grame de pâine albă Velpitar (de tip toast) conțin 257 de calorii, de unde rezultă că o felie de pâine albă de 25 de grame are 64 de calorii.

Câte calorii are o felie de pâine integrală

100 de grame de pâine din făină de grâu integrală au 254 de calorii. Prin urmare, o felie de 25 de grame are 63-64 de calorii, cam la fel ca și pâinea albă.

Câte calorii are o felie de pâine graham

100 de grame de pâine graham au 247 de calorii. Așadar, o felie de pâine graham de 25 de grame are 62 de calorii.

Câte calorii are o felie de pâine de secară

100 de grame de pâine din făină de secară conțin 264 de calorii. Astfel, o felie de pâine de secară de 25 de grame are 66 de calorii.

Câte calorii are o felie din pâinea neagră

O felie de pâine neagră, numită și pâine din făină integrală sau pâinea din făină de secară, are 63-66 de calorii.

De reținut că aceste valori sunt orientative, întrucât pe piață există numeroase sortimente de pâine, iar valorile nutriționale pot fi diferite.

Citește și: Mezeluri care nu îngrașă. Cum să alegi înțelept între sutele de produse din magazin

Care sunt diferențele dintre principalele tipuri de pâine

Pâinea albă este probabil cel mai popular și mai consumat sortiment de la noi. Din punct de vedere strict al numărului total de calorii pe suta de grame, nu există diferenţe semnificative între pâinea albă şi cea neagră, după cum ați și putut observa. Diferența constă calitatea caloriilor, pâinea albă conținând într-adevăr mai multe calorii goale (non-nutritive) decât cea neagră. Pe scurt, îi lipsesc fibrele, vitaminele și mineralele, care se distrug prin procesarea cerealelor, ceea ce o face să fie mai puțin apreciată în rândul nutriționiștilor.

Ce diferențe sunt între pâinea albă, cea intemediară și cea neagră
Ce diferențe sunt între pâinea albă, cea intemediară și cea neagră

Pâinea intermediară este un tip de pâine intens nutritivă și sățioasă, furnizând organismului uman beneficiile nutriționale ale maielei și ale făinii integrale.

Pâinea neagră este mult mai sănătoasă decât pâinea albă, iar datorită conţinutului crescut de fibre pe care îl conține, consumul acesteia reduce absorbţia colesterolului rău în organism (LDL), ceea ce se traduce în scăderea depunerii lui pe artere – cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă.

„Un studiu făcut de specialiştii spanioli de curând a arătat că persoanele care au mâncat numai pâine albă într-un anumit interval de timp au avut un risc cu 40% mai mare de a deveni supraponderale sau chiar obeze“, notează antena3.ro, care citează Fox News.