Home » Sănătate » Mezeluri care nu îngrașă. Cum să alegi înțelept între sutele de produse din magazin

Mezeluri care nu îngrașă. Cum să alegi înțelept între sutele de produse din magazin

Manolică Anca / 12.10.2020, 17:11
Mezeluri care nu îngrașă. Cum să alegi înțelept între sutele de produse din magazin

Care sunt mezelurile care nu îngrașă? Asta este întrebarea la care toți românii așteaptă un răspuns. Aceste preparate nu mai sunt atât de agreate de consumatori, pentru că auzim din ce în ce mai des că sunt nesănătoase, ba că au prea multă slănină și șorici în loc de carne, ba că sunt pline de E-uri.

Care sunt mezelurile care nu îngrașă. Ce spune specialistul

Medicul Mihaela Bilic e de părere că nu toate mezelurile sunt nocive și că le putem consuma în cantitate moderată.

„Mezelurile nu sunt un aliment de bază, ci unul concentrat, un fel de esenţă de aliment, adică în ele avem mai multe proteine, mai multă grăsime, mai mult gust. Din această cauză, ele se mănâncă în cantitate mică. Acolo unde carnea o mănânci cu sutele de grame, mezelurile le mănânci cu zecile, nu mai mult de 30 de grame. Ele sunt concentrate în calorii, deoarece se scoate apa din ele, sunt afumate, uscate. Atunci când mănânci mezeluri, trebuie să le tai subţiri şi să le deguşti ca şi cum ar fi o esenţă de mâncare. Dacă mâncăm mezeluri pe post de aliment de bază, să ne săturăm din ele, atunci ne vom îngrăşa”, spune Mihaela Bilic.

Mezeluri care nu îngrașă. Cum să alegi înțelept între sutele de produse din magazin
Mezeluri care nu îngrașă. Cum să alegi înțelept între sutele de produse din magazin

Pentru cei care mai poftesc, din când în când, la o felie de salam, nutriționistul Mihaela Bilic vine cu soluția:

„Atunci, patru feliuţe de mezeluri pe o felie de pâine este toată cantitatea pe care trebuie să o consumăm. Şi nu în fiecare zi”, adaugă specialistul.

Care sunt mezelurile care nu îngrașă. Ce trebuie scris pe etichetă 

Primul ingredient, și cel mai important, care trebuie să se regăsească pe eticheta acestor produse este, bineînțeles, carnea. Produsul este cu atât mai bun, cu cât conține mai multă carne.

Foarte important de reținut este faptul că ceea ce scrie pe etichetă reflectă calitatea produsului. Dacă sunt înșiruite mai multe ingrediente, atunci produsul este mult prea prelucrat.

Mezeluri care nu îngrașă. Cum să alegi înțelept între sutele de produse din magazin
Mezeluri care nu îngrașă. Cum să alegi înțelept între sutele de produse din magazin

„Un mezel sănătos trebuie să fie cât mai puţin prelucrat. Cele crud-uscate sunt mai valoroase decât cele făcute din pastă de carne, fierte, deoarece acestea sunt amestecate cu multă zeamă de amidon, care are rolul să frăgezească, să dea gust. Dar aceasta conţine mulţi carbohidraţi. De asemenea, pe etichetă mai găsim de multe ori acel glutamat care intensifică gustul. Poate nouă nici nu ne place mezelul, carnea, ci ne place gustul dat de glutamat, care creează şi dependenţă. Fără să vrem, ne învăţăm cu acel gust intesificat”, precizează Mihaela Bilic.

Care sunt mezelurile care nu îngrașă. Cum le alegem pe cele sănătoase

Cum alegem cele mai sănătoase dintre mezeluri, atunci când ajungem într-un supermarket?

  1. Uită-te la preț. Dacă este ieftin înseamnă că de slabă calitate.
  2. Citește eticheta. Vezi câte îngrediente sunt înșiruite și ce cantitate de carne conține produsul.
  3. Analizează culoarea produsului și interiorul acestuia de fiecare dată când ai ocazia.

„Muşchiul file, de exemplu, trebuie să se desfacă fibră cu fibră. Asta înseamnă că are carne naturală. Dacă e compact, atunci înseamnă că a fost macerat pentru a i se introduce în compoziţie diverse prafuri şi grăsimi. De asemenea, un produs care nu mai e proaspăt i se schimbă culoarea, se usucă şi capătă o uşoară mâzgă pe care în general nu o poţi observa cu ochiul liber”, aflăm de la Dumitru Stroie, un producător din zona Sibiului, conform RomâniaTV.