Home » Când, unde, cum » Rețetă de pâine de casă. Ai nevoie doar de 5 ingrediente pentru a face rapid o pâine moale și pufoasă

Rețetă de pâine de casă. Ai nevoie doar de 5 ingrediente pentru a face rapid o pâine moale și pufoasă

Violeta Badea / 06.05.2021, 10:27
Rețetă de pâine de casă. Ai nevoie doar de 5 ingrediente pentru a face rapid o pâine moale și pufoasă

Rețetă de pâine de casă. Ți-e dor de mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor, preparată de bunica ta? Ei bine, ne-am gândit la o rețetă care să îți amintească de această perioadă frumoasă a copilăriei. În acest material îți vom prezenta cea mai simplă rețetă de pâine și cea mai ieftină. Ai nevoie de doar cinci ingrediente pentru a obține acest produs pufos, sănătos, fără aditivi, fără zahăr și fără grăsimi nocive.

Rețetă de pâine de casă

Mirosul apetisant al pâinii tocmai scoase din cuptor ne amintește instant de perioada copilăriei de la țară. Mulți dintre noi am încercat tot felul de rețete de pe internet sau din cărțile de bucate, dar rezultatul nu a fost pe măsura așteptărilor. Chiar dacă pare simplu de preparat, pâinea făcută în casă are secretele ei. Pentru a obține o pâine moale și pufoasă nu trebuie să te complici sau să adaugi tot felul de lucruri, ci ai nevoie de doar cinci ingrediente. Aproape că nu o să-ți vină să crezi cât de ușor este să o prepari  și să o coci în propria ta locuință.

Paine usor de preparat
Paine usor de preparat

Ingrediente

Pentru pre-fermentare:

  • un pachet de drojdie rapidă (10 grame)
  • 200 de ml de apă caldă
  • 120 de g de făină

Pentru aluat:

  • 200 de ml de apă caldă
  • 360 de g de făină
  • opt g de sare (o linguriță)

Pentru sos:

  • o jumătate de lingură de făină
  • 20 de ml de apă rece
  • 50 de ml de apă clocotită
  • un gălbenuș de ou

Pentru decor:

  • susan
  • nigella

Mod de preparare

Se toarnă un pahar de apă caldă într-un bol. Se adaugă drojdia rapidă și o cană de făină. Se amestecă bine toată compoziția, timp de aproximativ zece minute. Apoi se acoperă bolul cu o folie alimentară și se lasă să stea circa 20 de minute. După ce s-a scurs acest timp, compoziția se amestecă, apoi se toarnă un pahar de apă caldă, se completează cu trei căni de făină, o linguriță de sare și se amestecă foarte bine până ce toate ingredientele s-au încorporat.

Bolul se acoperă, din nou, cu folie alimentară și se lasă să stea aproximativ 20 de minute. După ce s-a scurs acest timp, aluatul se toarnă pe masa de lucru, dar nu înainte de a presăra puțină făină. Apoi, compoziția se împarte în două părți egale. Un lucru foarte important este că această pâine nu are nevoie de frământare!

Prima bucată de aluat se întinde și se așează în formă de pâine de pită. Apoi se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. La fel se procedează și cu a doua bucată de aluat. Se acoperă tava cu un prosop curat și se lasă 20 de minute pentru ultima dată. Între timp, se prepară sosul. Astfel, se adaugă o jumătate de lingură de făină într-un vas, se adaugă 20 de ml de apă rece și se amestecă ușor.

Se completează cu puțină apă clocotită, cu un gălbenuș de ou și se amesecă din ce în ce mai repede. Cele două pâini se ung cu acest sos, se modelează cu vârful degetelor, iar deasupra se presară susan și nigella. În interiorul cuptorului, la bază, se introduce un vas cu apă, astfel încât pâinea să iasă moale și pufoasă. Apoi se introduce și tava la cuptorul preîncălzit la o temperatură de 250 de grade Celsius, timp de 15 minute. Spor la treabă și poftă bună!