Home » Sănătate » De ce nu este bine să renunți la pâine. Care este cea mai sănătoasă pâine și ce cantitate e indicat să mănânci pe zi

De ce nu este bine să renunți la pâine. Care este cea mai sănătoasă pâine și ce cantitate e indicat să mănânci pe zi

Violeta Badea / 19.03.2021, 12:53
De ce nu este bine să renunți la pâine. Care este cea mai sănătoasă pâine și ce cantitate e indicat să mănânci pe zi

De ce nu este bine să renunți la pâine. Care este cea mai sănătoasă pâine și ce cantitate e indicat să mănânci pe zi. Vrei să slăbești și primul pas este să renunți definitiv la pâine? Renunță la această idee! Specialiștii spun că soluția nu este excluzi complet acest produs din alimentație, ci să-l consumi moderat. În continuare vei afla care este cea mai sănătoasă pâine și ce cantitate este indicat să mănânci pe zi.

De ce nu este bine să renunți la pâine

Multe persoane care vor să slăbească aleg să renunțe la pâine, deoarece au impresia că acest produs este responsabil pentru acumularea de kilograme în plus. Acest lucru este eronat, avertizează specialiștii. Carbohidrații sunt esențiali în dietă, deoarece sunt principala sursă de nutrienţi şi au rolul de a te menține activ pe tot parcursul zilei.

Un alt avantaj al consumului de pâine este acela că oferă organismului cantitatea necesară de glucoză care, la rândul său, devine o sursă de energie pentru a ne putea desfășura activitățile. Secretul? Ei bine, cel mai important este să consumăm cantități mici, nu trebuie să facem abuz.

Nutriționiștii spun că nu ar trebui să existe nicio dietă fără pâine. În farfuria ideală, carbohidraţii, adică produsele făinoase trebuie să acopere un sfert din suprafaţă, potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic. De asemenea, în această categorie nu intră doar pâinea, ci și cerealele, orezul, pastele făinoase, mămăliga şi cartoful.

„Deci, pâinea poate fi un înlocuitor pentru oricare dintre produsele enumerate şi categoric este alimentul perfect când vine vorba de sandwichuri,” a precizat cunoscutul medic nutriționist.

Cata paine este indicat sa consumam
Cata paine este indicat sa consumam

Care este cea mai sănătoasă pâine și ce cantitate e indicat să mănânci pe zi

Cele mai recente studii arată că trebuie să consumi 250 de grame de pâine pe zi, iar asta înseamnă aproximativ șapte sau opt felii. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că sub nicio formă nu ar trebui să renunțăm la acest produs, fiind un aliment de bază pentru organismul nostru.

Tot ceea ce avem de făcut este să avem grijă atunci când alegem tipul de pâine, deoarece nu toate sunt sănătoase. S-a demonstrat că cea mai sănătoasă pâine este aceea preparată din grâu întreg. Astfel, produsul trebuie să conțină: tărâţe, germeni şi endosperme.

Aceste componente au cei mai benefici nutrienţi, printre care se numără fibrele, vitamina B, zinc, magneziu, fier şi cupru. Un alt lucru la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm pâine este termenul de valabilitate. Dacă este prea marea, atunci este ceva în neregulă, deoarece o pâine sănătoasă trebuie să fie consumată în trei zile maximum.

Din cercetările efectuate nici pâine albă nu este atât de dăunătoare pentru organism, dar există o singură condiție: să fie făcută cu maia. În cazul copiilor, pâinea albă pare să fie cea mai bună opţiune, deoarece tubul lor digestiv este incomplet dezvoltat, iar fibrele şi tărâţele din cereale pot crea iritaţie intestinală şi intoleranţe alimentare.

Astfel, Mihaela Bilic susține cu tărie că pâinea albă rămâne o opţiune sănătoasă, cu atât mai mult cu cât ea este făcută cu maia şi sunt respectaţi timpii de dospire. De asemenea, produsul nu provoacă senzația de balonare, ca în cazul pâinii făcute cu drojdie.