Home » Life & Style » Câte calorii are pâinea prăjită cu unt. Câte felii e bine să mănânci la micul dejun

Câte calorii are pâinea prăjită cu unt. Câte felii e bine să mănânci la micul dejun

Manolică Anca / 23.03.2021, 09:57
Câte calorii are pâinea prăjită cu unt. Câte felii e bine să mănânci la micul dejun

Fie că este vorba despre o gustare sau despre micul dejun, mulți dintre noi alegem să mâncăm adesea pâine cu unt. Însă, odată ce începem să devenim preocupați de sănătatea și silueta noastră, suntem puși în situația de a alege alimente slab calorice și sănătoase. Așadar, haide să vedem câte calorii are pâinea prăjită cu unt și câte felii este bine să mâncăm la micul dejun.

Câte calorii are pâinea prăjită cu unt

Ești la dietă şi ai mâncat o felie de pâine cu unt? Nu este o tragedie şi nici nu îți strică regimul alimentar. Dimpotrivă. Chiar dacă multă lume încearcă să fugă de unt, de teama kilogramelor în plus, trebuie să știe că o sută de grame din acest aliment au mai puține calorii decât aceeași cantitate de ulei, de exemplu. Spre deosebire de maioneză, care este o bombă calorică.

Câte calorii are pâinea prăjită cu unt. Ei bine, 100 de grame de pâine prăjită cu unt însumează 264 de calorii. O felie de pâine cu unt este, deci, o gustare ideală pentru masa de dimineață.„Tubul nostru digestiv e construit ca al oricărui alt animal omnivor, tot sistemul nostrum metabolic are la bază proteine, glucide și lipide.”, spune Rubin Munteanu, medic în chirurgia obezității, pentru stirileprotv.ro.

Câte calorii are pâinea prăjită cu unt
Câte calorii are pâinea prăjită cu unt

Nu trebuie să ignorăm grăsimea de origine animală din dieta zilnică

Atunci când decidem să începem o dietă nu este bine să renunțăm de tot la grăsimi. Este o mare greșeală să ignorăm grăsimea de origine animală din rația zilnică. Medicul Rubin Munteanu spune că „Nu poți să mananci doar lipide, ci cel mai puțin lipide. Asta e arhitectura organismului nostru. Eu cred că sloganul puțin și des trebuie transformat în putin si bun. Tăiem des și scriem dedesubt bun, înseamnă de calitate.”

Astfel, untul este cea mai calitativă grăsime de origine animală, deși este blamată în mod constant de diete. În unt, există 75% grăsime, în ulei 100%. Recomandarea oricărui medic este minimum 10 grame de unt pe zi și maximum 40 de grame.

„Untul e singura grăsime animală care are la un loc vitamina A și E. În formă naturală, ele sunt niște vitamine liposolubile pe care, mai ales copii care sunt în crestere nu au cum să le ia în mod eficient.”, spune medicul nutriționist, Mihaela Bilic.

Câte calorii are o felie de pâine

Revenind la caloriile care se regăsesc într-o felie de pâine, trebuie să știi că, de regulă, 100 de grame de pâine au în jur de 230-260 de calorii, iar o felie de pâine (pâinea feliată standard, de tip toast) are aproximativ 25 de grame și implicit 58-65 de calorii. Astfel, caloriile dintr-o felie de pâine pot fi trecute ușor cu vederea la o masă, fără să-ți faci griji pentru siluetă. Problema apare atunci când nu te poți rezuma la o singură felie.

Câte calorii are o felie din pâine albă – 100 de grame de pâine albă Velpitar (de tip toast) conțin 257 de calorii, de unde rezultă că o felie de pâine albă de 25 de grame are 64 de calorii.

Câte calorii are o felie de pâine integrală – 100 de grame de pâine din făină de grâu integrală au 254 de calorii. Prin urmare, o felie de 25 de grame are 63-64 de calorii, cam la fel ca și pâinea albă.

Câte calorii are o felie de pâine graham – 100 de grame de pâine graham au 247 de calorii. Așadar, o felie de pâine graham de 25 de grame are 62 de calorii.

Câte calorii are o felie de pâine de secară – 100 de grame de pâine din făină de secară conțin 264 de calorii. Astfel, o felie de pâine de secară de 25 de grame are 66 de calorii.

Câte calorii are o felie din pâinea neagră – O felie de pâine neagră, numită și pâine din făină integrală sau pâinea din făină de secară, are 63-66 de calorii.

Important de reținut este că aceste valori sunt orientative, întrucât pe piață există numeroase sortimente de pâine, iar valorile nutriționale pot fi diferite.