Home » Cum să faci orice » Cum să faci cea mai bună colivă. 5 sfaturi și idei utile pentru un rezultat ca la carte

Cum să faci cea mai bună colivă. 5 sfaturi și idei utile pentru un rezultat ca la carte

Ileana Mladinoiu / 07.04.2022, 14:43
Cum să faci cea mai bună colivă. 5 sfaturi și idei utile pentru un rezultat ca la carte

Cuvântul colivă provenit din slavonescul „kolivo” desemnează în practicile religioase grâu fiert amestecat cu zahăr și cu nuci pisate, ornat cu bomboane și zahăr pudră. Coliva a servit la începuturi ca hrană, iar mai târziu a fost întrebuințată pentru pomenirea morților. În lumea păgână a timpului existau deja modele și tradiții de acest fel, coliva închipuind însuși trupul mortului, conform ideii că hrana principală a trupului omenesc este grâul din care se face pâinea.

Cum să faci cea mai bună colivă. 5 sfaturi și idei utile pentru un rezultat ca la carte

Pentru Biserica Ortodoxă, coliva semnifică învierea trupului și reprezintă expresia materială a credinței în nemurire și înviere. Mai mult, boabele de grâu din care este făcută coliva exprimă Biserica lui Hristos și membrii acesteia, vii și adormiți, care se regăsesc în rugăciune.

Adusă la biserică de către credincioși ca să fie binecuvântată de preot, rudele şi prietenii mortului ridică tava cu colivă, legănând-o pe mâini. Acest gest este pe de o parte expresia legăturii sufletești cu cei adormiți, iar pe de alta un semn al învierii, asemănător celui din Sfânta Liturghie.

Cum să faci cea mai bună colivă. Sfaturi și idei utile pentru un rezultat ca la carte

Ingrediente pentru o colivă de circa 18 cm diametru:

  • 1 cană cu arpacaş;
  • 3 căni cu apă;
  • 100 de g de miez de nucă măcinat grosier;
  • 90 de g de zahăr;
  • 50 de g de stafide;
  • un praf de sare;
  • scorţişoară;
  • vanilie;
  • rom;
  • coajă rasă de lămâie/portocală;

Pentru ornat vă trebuie:

  • 50 de g de biscuiţi simpli;
  • 50 de g de zahăr pudră;
  • 3 linguri de cacao;
  • bomboane;
  • decoruri colorate din zahăr
Cum să faci cea mai bună colivă
Cum să faci cea mai bună colivă

Mod de preparare a colivei

Pasul 1-miezul de nucă

Se alege miezul de nucă care se va pune pentru câteva minute într-o tigaie amestecând continuu să nu se ardă. Sau îl puteți băga la cuptor 8-10 minute. După ce s-a răcit îl frecați între palme pentru îndepărtarea cojilor. Apoi îl cerneți într-o sită cu găuri mari și veți vedea că vor cădea doar cojile uscate și amare. Urmează să-l măcinați grosier sau să îl tăiați tot grosier cu cuţitul.

Pasul 2- arpacașul

Recomandat este să fierbeți arpacaşul cu o seară înainte, iar coliva să fie finalizată a doua zi dimineaţa, înainte să plecați la biserică. Conform tradiției, arpacaşul, curțat de eventualele impurităţi, trebuie spălat în 9 ape, reprezentând cele 9 cete îngereşti. O puteți face cu ajutorul strecurătoarei de paste şi spălat sub jetul de apă de la robinet.

Puneți arpacaşul la fiert cu cantitatea corespunzătoare de apă-3 părţi de apă la o parte de arpacaş-și puțină sare, într-o cratiţă cu pereţi groşi. Fierbeți la foc mic, mişcând din când în când cratiţa, ca să nu se lipească. Arpacașul este gata când a absorbit toată apa, iar boabele s-au umflat (cam 30 de minute).

Pasul 3- adăugarea restului de ingrediente

Stingeți focul, adăugați zahărul şi stafidele spălate, amestecând cu o lingură de lemn până când zahărul se dizolvă complet. Ca să nu facă pojghiță deasupra, presarați nuca pregătită ca la pasul 1. Acoperiți cu un capac şi lăsați să se răcească. Amestecați arpacașul cu nuca presărată deasupra.

Adăugați toate aromele pe care vreți să le folosiți, dar nu în exces, şi omogenizați. În caz de compoziţia iese prea moale, adăugaţi câţiva biscuiţi măcinaţi. Vor absorbi excesul de lichid. Dacă dimpotrivă, compoziția s-a închegat prea tare, adăugați puțină apă rece și amestecați.

Cum se face ornarea colivei

Luați un inel detaşabil de la o formă de tort, aşezaţi-l pe o farfurie, răsturnaţi compoziţia în interior şi nivelaţi foarte bine. Dacă nu aveţi inel detaşabil sau nu se potriveşte ca mărime, îmbrăcaţi cu folie alimentară o crăticioară sau un castron potrivit ca mărime, răsturnaţi arpacaşul, presaţi şi nivelaţi. Răsturnaţi coliva pe platou şi îndepărtaţi folia. Veţi reuși să obţineți astfel o formă dreaptă şi frumoasă.

Se mai poate pune coliva într-un vas adânc (un castron sau vas de Jena, eventual cu capac ca sa fie mai ușor de transportat). Așa vă rămâne de ornat doar partea superioară, nu și lateralele. Veți presăra biscuiţii măcinaţi cu ajutorul unei site pentru ceai. Îmbrăcați coliva cu acest amestec, inclusiv pe partea laterală. Dacă doriți să puneți și un strat de zahăr pudră sau nucă de cocos, acestea se pun peste stratul de biscuiți măcinați care are și rolul de a absorbi umiditatea. Decoraţi apoi cu bomboane după propria imaginaţie.

Dacă aveți un șablon pentru cruce, așezați-l peste stratul de zahăr și cu strecurătoarea de ceai presărați cacao pentru a forma modelul. Trebuie să ridicați cu grijă șablonul pentru a nu strica frumusețea modelului.

Ileana Mlădinoiu