Home » Cum să faci orice » Cum să înveți rapid și ușor pentru un examen. Trucuri și metode simple care îți vor fi de mare ajutor

Cum să înveți rapid și ușor pentru un examen. Trucuri și metode simple care îți vor fi de mare ajutor

Ileana Mladinoiu / 27.04.2022, 10:15
Cum să înveți rapid și ușor pentru un examen. Trucuri și metode simple care îți vor fi de mare ajutor

Sfârșitul anului școlar poate fi pentru unii foarte dificil. Sunt multe subiecte și conținut de stăpânit pentru viitorul examen. Totuși, nu trebuie să vă descurajați, pentru că există mai multe mijloace pentru a vă asigura succesul. În general, a studia înseamnă a-ți face timp pentru a înțelege și a-ți oferi mijloacele de a reține ceea ce ai parcurs din materialul pe care îl ai în fața ta. Cineva care învață zilnic, temeinic are de câștigat, pentru că nu rămâne în urmă și, în același timp, își minimizează considerabil șansele de a trăi o stare de eșec. Pentru a reuși la un examen, nu există o rețetă minune. Trebuie să investești timp și efort.

Cum să înveți rapid și ușor pentru un examen. Trucuri și metode simple care îți vor fi de mare ajutor

Sfaturile care urmează sunt foarte utile spre a vă pregăti pentru o sesiune importantă de evaluare sau pentru examenele care apar pe parcursul anului.

Țintește-ți prioritățile. Ai o programă de examen. Cu ajutorul ei, vei putea vizualiza mai bine ce este urgent și ce este mai puțin. De asemenea, de dragul eficienței, vei acorda mai mult timp subiectelor care presupun dificultate și mai puțin subiectelor care sunt mai ușoare.

Separă un conținut mare în mai multe părți mici (este mai puțin descurajant). În plus, fă-ți un program de studiu, acesta îți va permite să-ți organizezi mai bine timpul.

Studiază în fiecare seară, aproximativ 30 de minute o dată, și ia pauze pentru a-ți oxigena creierul. Între perioadele de studiu, mergi la o scurtă plimbare, ia o gustare sănătoasă, ascultă muzică etc. Cu toate acestea, nu întreprinde ceva care să-ți consume prea mult timp și să te demotiveze de a reveni la modul de studiu.

Diversifică-ți felurile de a învăța pentru a reține ceea ce studiezi: citește, alcătuiește fișe de rezumat. Ele ar putea fi folosite ulterior pentru o revizuire finală cu o zi înainte de examen. Sau rezumă materialul cu propriile cuvinte, cu voce tare, ca și cum îl predai altcuiva.

Trucuri simple și metode pentru consolidarea cunoștințelor

Metodele de lucru te ajută să gestioneze timpul și dificultățile organizaționale. Asigură-te că ai un calendar în camera ta pe care îl poți folosi pentru a marca sarcinile, testele și examenele importante. Așază-l astfel încât să fie vizibil și verifică-l des.

Trucuri simple și metode simple de învățare
Trucuri simple și metode simple de învățare

Păstrează o listă scurtă de lucruri urgente și importante de făcut în fiecare săptămână. Reajustează această listă la începutul fiecărei săptămâni. Pentru a face acest lucru, calendarul tău va fi foarte util.

Stabilește-ți prioritățile și acceptăți activitățile în consecință, chiar dacă uneori dorești să faci altceva, cum ar fi să-ți vezi prietenii.

Identifică ceea ce îți consumă timpul (televizor, computer etc.). Ceea ce îți place să faci cel mai mult în timpul liber, nu-l face înainte de a studia. În schimb, utilizează aceste activități ca recompense pentru efort. Astfel, te vei asigura că nu ratezi elementele esențiale.

Permiteți pauze scurte între fiecare perioadă de studiu care nu trebuie să depășească 30 de minute.

Fă-ți ghiozdanul cu o zi înainte ca să nu uiți nimic consultându-ți agenda. Aceasta vă va spune programul pentru ziua următoare.

Începeți studiul pentru un examen în avans. Planificăți timpul la începutul proiectului sau studiului care urmează să fie realizat.

Pentru a reține mai bine materia, fă rezumate, ia notițe în timpul lecturilor. Învăță prin scris. Păstrează-ți creierul activ. Vorbește, procedează ca și cum ai fi profesor. Va fi mai puțin monoton și va facilita memorarea conținutului.

Pentru a nu fi distras de apeluri, mesaje sau email-uri, deconectează-te. Dar nu prea mult timp, pentru că grija de a rata ceva important activează un sistem de alertă în creier foarte distrugător. În acele micro-pauze, este suficient timp să te uiți la mesajele tale pentru a te liniști și răspunzi doar dacă este cu adevărat important.

În ajunul unui examen, seara înainte de culcare, este mai presus de toate necesar să-ți crești încrederea în sine, să alungi frica, să fii fericit și să te pui în cea mai bună stare interioară posibilă. Pentru asta trebuie să uiți de examen, relaxează-te.

Gândește la lucruri pe care le-ai trăit cu succes. Repetă că ai o memorie excelentă.

De asemenea, este important să menții o dietă bună atunci când ești în perioada de examene. Optează pentru pește, fructe și legume.

Uită de mesele copioase. Nu este cel mai bun mod de a sta și de a studia. Cel mai bine este să mănânci în porții mici și de mai multe ori pe zi.

Chiar dacă ai mult de studiat, odihna este vitală. Înainte de a merge la culcare, fă o baie caldă. Te va ajuta să te relaxezi și să dormi bine.

Nu lăsa niciodată totul pentru ultima zi. Dacă te organizezi, poți studia puțin în fiecare zi. Astfel, îți vei permite să uiți de stres și chiar să ai timp liber pentru hobby-uri.

Alegeți întotdeauna același loc pentru a studia. Ar trebui să fie o zonă fără mult zgomot și bine ventilată. Înainte de a te așeza la studiu, adunăți lucrurile de care ai nevoie. Poți include un pahar cu apă sau ceaiuri din plante.

Și nu uita că motivația este întotdeauna unul dintre cei mai buni aliați ai tăi. Trebuie să te concentrezi și să te motivezi continuu, știind că viitorul tău de asta depinde. De un examen pe care nu trebuie să-l ratezi.

Ileana Mlădinoiu