Home » Cum să faci orice » Cum se plantează și cum se cultivă căpșunile în ghiveci

Cum se plantează și cum se cultivă căpșunile în ghiveci

Ileana Mladinoiu / 29.07.2021, 10:07
Cum se plantează și cum se cultivă căpșunile în ghiveci

În grădină sau pe balcon, nu neapărat unul mare, cu ajutorul ghivecelor, este posibilă cultivarea căpșunilor, o plantă rezistentă ce va încânta atât tinerii, cât bătrânii. Se bucură, așadar, de o durată lungă de viață și este foarte ușor de cultivat.

Cum să plantezi căpșuni în ghiveci

Materialele necesare sunt vasele, nisipul, mucegaiul de frunze, solul de grădină, pietrișul, stropitoarea. Cele mai populare plante de căpșuni sunt cele aflate în creștere, deoarece produc fructe timp de aproape 5 ani pe tot parcursul sezonului, pe care le puteți procura de la centre speciale.

Dacă doriți să cultivați căpșuni timpurii din soiuri care nu sunt replantate, cel mai nimerit este să căutați răsaduri.

De ce trebuie să țineți cont când v-ați propus să aveți căpșuni cultivate în ghiveci

Unde le expuneți

Expunerea trebuie să fie însorită la soiurile de căpșuni cu fructe mari, pe când expunerea parțial umbrită se va face pentru soiurile de căpșuni cu fructe mici.

Ce sol agreează căpșunile

Solul folosit trebuie să aibă Ph-ul neutru, să fie de bună calitate și să dea posibilitatea drenării ușoare a apei. Dacă inițial, la plantare, aveți nevoie de o turbă cu o granulație mai mică, pe măsură ce transplantați, dacă o faceți, puteți folosi turba cu granulație mai mare, totuși nu chiar așa de mare, pentru ca în zilele de vară toridă să nu permită drenarea prea acută a apei.

Folosiți îngrășământ de calitate la plantare, sub formă de mici sfere, cu eliberare controlată. Amestecați-l în mod uniform în turbă. Nu uitați că pentru cultivarea căpșunilor în ghivece, acest prim strat este cel mai important în creșterea și dezvoltarea plantei. Sunt și îngrășăminte speciale pentru fructe mici, coacăze, zmeură, pe care le puteți aplica.

Cum se cultivă și cum se plantează căpșunile în ghiveci
Cum se cultivă și cum se plantează căpșunile în ghiveci

Când se face plantarea căpșunilor

Toamna

Cel mai bun moment pentru plantarea căpșunilor este toamna devreme, de la mijlocul lunii august până la mijlocul lui octombrie. Septembrie este, în general, considerată luna ideală pentru plantare. Astfel plantele vor profita de toamnă și iarnă pentru a prinde bine rădăcini.

Primăvara

De asemenea, este posibil să vă plantați căpșunile primăvara. Pentru a facilita înrădăcinarea, asigurați-vă că udați bine planta și îndepărtați primele flori. Căpșunile sunt plante rezistente de aceea le veți vedea și în timpul ultimelor înghețuri din primăvară.

Cum se face transplantarea

Înainte de transplantarea căpșunilor, verificați dacă acestea nu prezintă semne de boală sau slăbiciune. Frunzele ar trebui să fie verzi strălucitoare, fără pete, rădăcinile trebuie să fie deschise și bine dezvoltate, în niciun caz de culoare închisă.

La transplantare, gulerul nu trebuie să fie niciodată îngropat. Semințele de căpșuni sunt pe fructe, nu în interior.

Cum evităm bolile și dăunătorii la cultivarea căpșunilor în ghivece

Practic se elimină factorii potențiali ce vin în general prin sol (melci, păianjeni, gândaci, etc.), desigur dacă ați respectat și ați folosit turbă de calitate. Infestările nu sunt excluse nici așa.

Cele mai multe boli vin pe cale bacteriologică, dar dacă produceți în ghiveci, ori aveți o seră, un balcon, o verandă, astfel că și aceste boli fungice sunt mult mai puține, dat fiind lipsa contactului direct cu solul și a punctelor de umiditate permanentă.

Frunzele se pot păta, veți avea putregai cenușiu sau cel alb (făinarea), însă toate acestea ar putea fi evitate în cea mai mare măsură dacă efectuați tratamente fitosanitare preventive. Totuși, atunci când vorbim de căpșuni, acestea sunt rezistente la boli și dăunători, cu condiția să aplicați regulile de bază de creștere.