Home » Cum să faci orice » Cum îngrijești corect cultura de dovleci ca să ai fructe mari și dulci

Cum îngrijești corect cultura de dovleci ca să ai fructe mari și dulci

Alexandru Cazacu / 28.07.2021, 11:38
Cum îngrijești corect cultura de dovleci ca să ai fructe mari și dulci

Fie ei mari sau mici, portocalii sau albi, dovlecii se pot găti în foarte multe feluri, așadar este indicat să îi crești chiar tu, la tine acasă. În următoarele rânduri noi îți vom spune cum îngrijești corect dovlecii pentru ca aceștia să crească mari și dulci.

Cum îngrijești corect dovleci pentru o cultură bogată și fructe mari și dulci

Dacă te-am făcut curios și vrei să crești dovleci chiar în grădina ta, iată cum trebuie să faci acest lucru. Mai întâi, trebuie să menționăm că dovleacul are nevoie de un spațiu destul de mare ca să se poată dezvolta bine. De asemenea, trebuie să hotărăști ce tip de dovleac vrei să cultivi, deoarece după cum spuneam mai sus, există mai multe soiuri.

Cum și când se face plantarea semințelor de dovleac? Ei bine, acestea se pot planta în timpul verii, iar alegerea locului este destul de importantă. Este recomandat ca solul să aibă o temperatură de 20-25 de grade Celsius, astfel vei avea o cultură bogată și frumoasă.

Așadar, pentru plantarea semințelor trebuie să faci mici movile de pământ, deoarece acestea se vor încălzi mai repede, acest fel de cultivare fiind mai potrivit decât cel în gropi. Ba mai mult de atât, apa se va scurge mai ușor, iar aceste movile vor permite tulpinilor să cadă puțin. Este de asemenea important ca să se păstreze o anumită distanță între plante. Mai exact, poți realiza movilele la 2-4 metri distanță. Cu toate acestea, este recomandat să ții cont de specificațiile fiecărui soi de dovleac.

Cum îngrijești corect dovleci pentru o cultură bogată și fructe mari și dulci
Cum îngrijești corect dovleci pentru o cultură bogată și fructe mari

Cum se îngrijește cultura de dovleac

La îngrijirea acestora sunt importante două aspecte: umiditatea și fertilizarea. Deoarece dovleacul are nevoie de o umiditate ridicată, este recomandat ca acesta să fie udat zilnic. Cu toate aceste, ar trebui să evitați udarea frunzelor pentru a evita putrezirea lor sau apariția unor dăunători. Totodată, irigarea se va face dimineața. Astfel, frunzele vor avea timp să se usuce și nu vor fi afectate de razele puternicii din timpul amiezii.

În ceea ce privește fertilizare, dovleacul are nevoie de un sol bogat, așadar este recomandat să folosiți un îngrășământ pentru legume, care să îi ofere plantei substanțele nutritive de care are nevoie pentru a crește frumos. Potrivit specialiștilor, este indicat ca o dată la doi ani de zile să testați pentru a-l putea îngriji corect. În felul acesta, te vei asigura că culturile din grădina ta au parte de hrana necesară pentru a se dezvolta bine.

Ba chiar mai mult de atât, poți să adaugi un strat de mulci pe solul din jurul dovlecilor. Acesta are două roluri. În primul rând, menține plantele mai hidratate, iar al doilea rol îl reprezintă faptul că va opri creșterea buruienilor. Este de asemenea important și faptul că, în general frunzele trebuie tăiate, decât atunci când par să fie bolnave. De asemenea, frunzele mai mari ajută la producerea unei cantități mai mare carbohidrați, ceea ce înseamnă mai multe fructe, potrivit gradina.acasa.ro.

Ei bine, cam așa se îngrijesc dovlecii. Noi vă dorim să aveți o cultură bogată cu roade delicioase și dulci.