Home » Cum să faci orice » Cum se pot obține zile libere în avans din concediul pe anul următor. Angajații din România trebuie să știe asta

Cum se pot obține zile libere în avans din concediul pe anul următor. Angajații din România trebuie să știe asta

Alexandru Cazacu / 23.11.2021, 16:29
Cum se pot obține zile libere în avans din concediul pe anul următor. Angajații din România trebuie să știe asta

Iată că ne apropiem de sfârșitul acestui an, iar mulți angajați își pun întrebări cu privire la posibilitatea de a-și lua liber în avans din concediul de odihnă din anul următor. Dacă și tu te afli printre aceștia, în continuarea acestui articol vei afla cum se pot obține zile libere în avans din concediul din 2022.

Cum pot obține angajații zile libere în avans din concediul pe anul următor

Ei bine, după cum este reglementat concediul anual de odihnă acum, acordarea zilelor de concediu în avans pentru anul următor nu ar putea fi posibilă. Trebuie să menționăm faptul că, pe lângă dispozițiile stabilite de Codul muncii, care nu prevăd posibilitatea acordării în anul curent a concediului de odihnă aferent anului următor, există și rolul acestuia. Adică, vorbim despre refacerea capacității de lucru și ”deconectarea” angajatului respectiv de la tot ce ține de activitatea profesională pentru cel puțin 20 de zile pe an.

După cum bine știm, concediul de odihnă este un drept la care angajatul nu poate renunța și nu poate forma obiectul unei cesiuni, renunțări sau limitări. După cum spuneam acesta se acordă în fiecare an, excepție făcând situațiile în care, în mod justificat, angajatorul îl rechemă pe salariat ori în cazul în care salariatul solicită întreruperea concediului de odihnă, iar angajatorul a fost de acord cu acest lucru.

În ce situație poate un angajat să primească în avans zile libere plătite

Cu toate acestea, ar exista o singură situație în care angajaților li se pot acorda zile libere plătite în avans. Mai exact, aceasta este prevăzută în Codul muncii, la art. 122 alin (3). Însă aceste zile libere vor fi compensate prin efectuarea unor ore suplimentare în următoarele 12 luni.

”În perioadele de reducere a activității angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni”, potrivit articolului menționat anterior.

Cum pot obține angajații zile libere în avans din concediul următor
Cum pot obține angajații zile libere în avans din concediul următor

De asemenea, este prevăzută situația în care, conform prevederilor Codului muncii, concediul de odihnă nu a fost efectuat integral sau parțial în cursul anului respectiv și trebuie acordat în următoarele 18 luni de la încheierea anului pentru care se dă acest drept, însă nu și situația în care acele zile ar putea fi efectuate în anul precedent celui aferent acestui drept.

Obligația angajatorului este să acorde salariatului concediul de odihnă anual, iar angajatul are obligația de a-l efectua conform programării realizate conform Codului muncii. Cu toate acestea, în situațiile expres și limitativ prevăzute de lege, concediul de odihnă ar putea fi acordat și după încheierea anului de referință, potrivit avocatnet.ro.

Când poate fi acordat în avans concediul de odihnă

În concluzie, putem spune că, indirect, concediul de odihnă este acordat în avans atunci când este efectuat în prima parte a anului, iar dacă contractul de muncă se încheie în anul respectiv, angajatul are obligația de a restitui indemnizația încasată pentru zilele de concediu aferente perioadei neprestate. Cu toate acestea, este foarte important să menționăm că în acest caz, angajatorul nu poate să rețină indemnizația necuvenită din ultimul salariu, deși are la dispoziție procedura prevăzută pentru răspunderea patrimonială.