Home » Știri » Știri sociale » Ce salariu are un medic în Marea Britanie, comparativ cu doctorii din România

Ce salariu are un medic în Marea Britanie, comparativ cu doctorii din România

Manolică Anca / 17.11.2021, 17:51
Ce salariu are un medic în Marea Britanie, comparativ cu doctorii din România

După ani întregi de studiu și practică, medicii ajung să muncească în spitalele din România pe un salariu chiar și de două ori mai mic decât al unui medic din Marea Britanie. Iată cum arată o comparație între salariile medicilor români și cele ale medicilor din Anglia, Gemania sau Franța. Cadrele didactice stau și mai prost la capitolul remunerație.

Ce salariu câștigă un medic din străinătate

Atât profesia de medic, cât și cea de cadru didactic sunt considerate prioritate în orice țară dezvoltată. În acest context, Școala 9 a realizat comparație între salariile medicilor de la noi și cele ale medicilor din Marea Britanie, Germania și Franța, destinații preferate pentru doctorii români, dar și o comparație în privința câștigurilor materiale ale profesorilor. Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Dar hai să vorbim mai întâi despre salariile medicilor. Reamintim faptul că în anul 2018 statul român creștea substanțial salariile în sectorul medical. Un motiv important era acela de a opri exodul medicilor către alte țări unde sunt plătiți mai bine. Peste 2.200 de medici și farmaciști au solicitat în 2020 eliberarea certificatelor de conformitate fără de care nu pot profesa în altă țară.

Ce salariu are un medic în Marea Britanie, comparativ cu doctorii din România

Așadar, un medic din sistemul public din Marea Britanie este remunerat cu o sumă între 53 și 90.000 de euro anual. Adică medicii români care aleg această destinație, au șansa se a primi un salariu dublu.

Salarii de două ori mai mici pentru medicii români
Salarii de două ori mai mici pentru medicii români

În Germania, un medic are un venitul brut anual între 65.000 de euro și 80.000 de euro, potrivit site-ului How to Germany. „Un medic șef de la cel mai înalt nivel poate câștiga în medie pe an și 278.000 de euro. Dar cu salariile mari vin și așteptările pe măsură – doctorii din Germania au un volum de muncă ridicat și multă responsabilitate”, se arată în sursa citată.

În acest timp, un medic primar din România câștigă un salariu brut de aproape 38.000 de euro, iar un medic specialist are puțin peste 30.000 de euro. Dintr-un calcul simplu aflăm că un medic român câștigă jumătate cât un medic din Germania. Un medic francez poate ajunge până la 53.000 de euro pe an.

Cadrele didactice stau și mai prost la capitolul remunerație

Comparația între nivelul de salarizare în cele trei țări analizate se adâncește atunci când vorbim despre sistemul de învățământ. Această analiză a venit în urma anunțului făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și fostul premier, Florin Cîțu, care au spus că profesoriilor nu le vor fi mărite salariile de la 1 septembrie 2021. Ei ar fi trebuit să primească 16% în plus, adică între 250 și 500 de lei pe lună.

Așadar, un profesor din Franța primește la debut peste 26.000 de euro, iar pe finalul carierei, aproape 48.000 de euro anual. După cum am menționat anterior, un cadru medical de la ei poate câștiga până la 53.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă că diferența dintre un profesor și un medic nu este foarte mare, de numai 5.000 de euro pe an.

Un profesor debutant din Marea Britanie câștigă puțin peste 28.000 de euro anual, iar unul care are toate calificările și o vechime peste 46.000 de euro. Practic, un medic din Anglia câștigă dublu față de un profesor de la ei.

Remunerații salariale cadre didactice și cadre medicale / Sursa: Școala 9
Remunerații salariale cadre didactice și cadre medicale / Sursa: Școala 9

În concluzie, un cadru didactic român câștigă de șase ori mai puțin decât unul din Germania și de trei ori mai puțin decât unul din Marea Britanie sau unul din Franța. În același timp, un profesor român cu toate gradele didactice și cu vechime câștigă jumătate cât un cadrul medical român.