Home » Cum să faci orice » Cum se pot păstra strugurii în stare naturală cât mai mult timp

Cum se pot păstra strugurii în stare naturală cât mai mult timp

Ileana Mladinoiu / 27.07.2021, 11:09
Cum se pot păstra strugurii în stare naturală cât mai mult timp

Dacă aveți spaliere de struguri în grădina dvs., recoltați neapărat strugurii în toamnă. O tehnică care datează din secolul al XIX-lea, când camere frigorifice și frigidere nu existau, permite păstrarea ciorchinilor de struguri până la Crăciun. Încercați și în felul acesta veți surprinde oaspeții de Revelion.

Cum se conservau în trecut ciorchinii de struguri ca să rămână proaspeți

În trecut, pentru a păstra strugurii cât mai mult timp, era obișnuită suspendarea ciorchinilor pe sfori sau sârme sau așezarea lor pe rafturi căptușite cu ferigi, paie de secară uscate, în pod sau într-un pom fructifer. Unii dintre ei au rezistat până la sfârșitul anului fără a se strica.

Dar un principiu mult mai bun de conservare a fost descoperit la mijlocul secolului al XIX-lea de Baptiste Larpenteur, viticultor în Thomery din Seine-et-Marne. La acea vreme, satul avea o mulțime de viță de vie Chasselas.

Larpenteur a făcut această descoperire în 1948, după ce a găsit, oarecum întâmplător, în februarie, ramuri pe care le-a lăsat să se înmoaie într-un vas cu apă în toamna anterioară. Spre surprinderea lui, ciorchinii de struguri transportați de aceste ramuri erau intacte.

Datorită apei din vase, ciorchinii râmân verzi, boabele se păstrează până în primăvară, pielița întinsă și înfățișarea proaspătă. Anul următor, în 1949, Baptiste-Rose Charmeux și Georges Valleaux au dezvoltat un sistem de tuburi de zinc cu numeroase gâturi destinate să primească apă și o ramură cu coardă cu tot agățată în exterior.

Din punct de vedere economic, reușita menținerii intacte a strugurilor din septembrie până în aprilie a fost un avantaj incontestabil.

Struguri
Struguri

Tehnici pentru depozitarea strugurilor până la Crăciun

Amânați recoltarea strugurilor cât mai târziu posibil. Găsiți o zi frumoasă și însorită, de la sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie.

În săptămânile anterioare, ați observat cei mai frumoși și sănătoși ciorchini. Îndepărtați câteva boabe pentru a aeriza puțin buchetul.

Tăiați bine deasupra pedunculului, astfel încât să păstrați o bucată destul de lungă de ramură pe fiecare parte (aproximativ 10 cm pe ambele părți).

Luați sticle de sticlă curățate, cum ar fi sticle de suc de fructe, umpleți-le cu apă glisând o bucată mică de cărbune pentru a preveni mucegăirea acesteia și introduceți ciorchinii. Pentru a nu fi prea lipiți de ele, este necesar să găsiți o instalație care să permită sticlei să fie ușor înclinată. Probabil că nu va trebui să completați apă, deoarece nu scade mult.

Sticlele umplute în acest mod trebuie depozitate într-o cameră răcoroasă (10-12 ° C), în întuneric, fără prea multă umiditate pentru a evita riscul putrezirii.

Monitorizați în mod regulat evoluția lor pentru a îndepărta boabele stricate. Tulpina, adică axa centrală a ciorchinelui cu ramificațiile sale care duc la fiecare strugure, va rămâne proaspătă și va compensa evaporarea, dând posibilitatea boabelor să nu se usuce și să se păstreze proaspete.

Umezeala prea mare se poate micșora, așezând în încăpere var nestins, care se schimbă de câte ori s-a umezit.

Va fi o plăcere să gustați acești struguri dulce și aurii de Crăciun sau chiar de Paște dacă nu sunteți prea lacomi.