Cum se pune varza corect la murat. Greșeala întâlnită frecvent. Ce truc împiedică înmuierea

de:
14 09. 2021, 13:03
Modul corect de a pune varza la murat

Fără doar și poate, varza murată este nelipsită din cămara gospodinelor din România, fiind totodată una dintre cele mai apreciate murături. Cu toate acestea, mulți români fac adesea o greșeală majoră atunci când pun varza pentru la murat pentru sezonul rece. Hai să vedem care este aceasta și cum se pune varza corect la murat.

Cum se pune varza corect la murat

Evident, pentru ca murăturile să iasă perfect, legumele pe care le folosim trebuie să fie proaspete, sănătoase și să nu prezinte pete. Potrivit gospodinelor din România, varza se pune la murat în fiecare an, în apropierea zilei de Sfântul Dumitru (26 octombrie). Acestea fiind spuse, hai să vedem și cum se pune varza la murat.

Mai întâi, este important să menționăm faptul că mulți fac greșeala de a pune varza la murat în butoaie de plastic. Este recomandat ca acestea să fie din lemn. De asemenea, în butoaiele cu varză murată se pune hrean, frunze de țelină, cimbru, tulpini de mărar uscate și usturoi. Este important și modul în care alegem verzele, care nu trebuie să fie chiar foarte mari.

Rețetă de varză murată

Pentru rețeta prezentată mai jos vom avea nevoie de: aproximativ 30 de căpățâni de varză, rădăcini de hrean, tulpini de mărar uscate, cimbru uscat, sare grunjoasă pentru murături și piper boabe.

Acum că știm toate acestea, hai să vedem și cum se pune varză murată. După cum spuneam, este recomandat ca butoiul să fie din lemn de stejar, care trebuie spălat și curățat foarte bine înainte de a pune varza la murat. Pentru ca preparatul final să fie cu adevărat excelent, verzele trebuie curățate și scobite în zona cotorului pentru a-și trage sare.

În continuare, pe fundul butoiului vom pune un strat de sare și unul de foi de varză, crenguțe de cimbru și mărar uscat. Mai departe, vom pune un strat de varză îndesată bine, cu scobitura de care vă spuneam în sus. Vom continua apoi cu un strat de sare, iar printre verze vom așeza rădăcini de hrean și crenguțe de cimbru și mărar. Continuăm să facem acest lucru până vom umple butoiul. Cu toate acestea, este foarte important să punem sare peste ultimul strat de varză.

Cum se pune corect varza la murat

Cum se pune varza la murat în butoi

Acum, punem deasupra verzelor o greutate pentru ca acestea să stea să lase mai repede lichid și potrivim capacul butoiului fără să îl închidem. A doua zi, dacă varza nu are destul lichid încât să fie acoperită, vom adăuga apă suficientă astfel încât varza să fie acoperită în totalitate. Este indicat ca o dată la câteva zile să vânturăm apa din butoi. Putem face acest lucru cu ajutorul unui furtun sau unui tub. Mai exact, vom sufla aer în butoi până ce zeama se înăcrește.

Ei bine, varza noastră murată ar trebui să fie gata în aproximativ 30 de zile, însă acest lucru ține de temperatura din locul unde am depozitat butoiul. Acum că știm cum se pune varza la murat, noi vă dorim să vă bucurați de gustul deosebit al acesteia.