Ar putea părea greu de crezut, însă varza murată are o listă de beneficii mult mai lungă pentru sănătatea organismului decât în stare crudă. Asta se datorează valorii nutritive îmbunătățite în urma procesului de fermentație prin care trece. Află ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci varză murată în fiecare zi. Efectele se vor vedea aproape imediat.
Nu este recomandată oricui, însă, poate avea efecte benefice asupra sănătății și bunei funcționări a organismului. Dacă mănânci varză murată în fiecare zi vei asigura un aport important de vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C, vitamina K, complexul de B (B1, B2, B3, B4, B6,B9), calciu, potasiu, fosof, sodiu, fier, zinc, siliciu, seleniu și iod.
Opt efecte nebănuite pe care le vei observa dacă mănânci zilnic varză murată:
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]1. Întărește sistemul imunitar. Probioticele și vitamina C din compoziție sunt vitale pentru întărirea sistemului imunitar, protejând împotriva virozelor, dar și a infecțiilor la nivelul tractului urinar.
2. Poate avea proprietăți anti-cancerigene. Unele studii au demonstrat faptul că, dacă este consumată zilnic, poate opri dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind, în special, cancerul la colon, sân și plămâni.
3. Funcționează ca un pansament pentru aparatul gastrointestinal. Varza murată este bogată în probiotice, bacterii benefice, cu rol în protecția pereților intestinali împotriva acțiunii toxinelor. Probioticele mai îmbunătățesc și digestia, contribuind la reglarea tranzitului intestinal. Ele joacă un rol important în buna funcționare a aparatului digestiv, în special după perioade în care s-au urmat tratamente cu antibiotic.
4. Protejează inima prin reducerea nivelului de colesterol din sânge. Un alt efece benefic ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci varză murată în fiecare zi este scăderea colesterolului din sânge. Vitamina K din compoziția ei este un compus ce reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea acumulării de depozite de calciu pe artere. Tot vitamina K2 întărește oasele și scade riscul de fracturi la bătrânețe.
5. Ajută sistemul nervos. Complexul de vitamine B cresc capacitatea organismului, în special a sistemului nervos, de a face față stresului.
6. Ajută în timpul dietei, în cazul celor care vor să dea jos kilogramele în plus. Unele studii au arătat că varza murată, consumată regulat, este recomandată și celor care vor să slăbească sau să își mențină greutatea, datorită conținutul scăzut de calorii și fibrelor ce mențin senzația de sațietate mai mult timp.
7. Inhibă apariția reacțiilor alergice. Specialiștii au demonstrat că aceasta conține compuși ce inhibă dezvoltarea reacțiilor alergice, având acțiune anhistaminică.
8. Omoară bacterii. Are acțiune bactericidă, analcezică și antiinflamatoare.
Primele persoane de pe lista celor care nu ar trebui să consume varză murată în exces sunt hipertensivii. Nu este recomandată nici celor care urmează tratamente pentru boli precum Parkinson, depresie sau anxietate, deoarece au în compoziție compuși ce pot interacționa negativ cu substanțele din medicamente.
Consumată în exces, poate provoca balonare. Dacă nu sunt „atacate” cu suplimente alimentare potrivite, simptomele pot persista și două zile. Varza murată și zeama de varză murată pot provoca și diaree, însoțită de crampe abdominale.