Home » Life & Style » Zeama de varză murată. Ce beneficii are și în ce cazuri nu este indicată

Zeama de varză murată. Ce beneficii are și în ce cazuri nu este indicată

Bucur Ioana / 19.11.2020, 17:33
Zeama de varză murată. Ce beneficii are și în ce cazuri nu este indicată

Unii ar crede că este o glumă din bătrâni, însă adevărul este că zeama de varză murată are o listă impresionantă de beneficii. Totuși, trebuie ținut cont și de faptul că, în anumite cazuri, nu este indicată. Cine ar trebui să adauge câte un pahar de zeamă de varză murată dietei zilnice?

Ce beneficii nebănuite are zeama de varză murată

În ciuda faptului că lista contraindicațiilor este destul de lungă, zeama de varză murată are și beneficii nebănuite pentru sănătatea organismului. Primii care a pus varză la murat, un obicei intrat aproape în reflex românilor, la început de toamnă, au fost chinezii, acum aproape două mii de ani. Astăzi, este printre preparatele de suflet ale nemților. În urma procesului de fermentare, varza murată și, evident, zeama de varză murată, capătă proprietăți nutriționale ce nu pot fi trecute cu vederea.

Zeama de varză murată, sănătate la pahar, în anumite condiții. Ce beneficii are pentru digestie, imunitate și în curele de slăbire

Varza murată și zeama de varză murată au în compoziție probiotice. Acestea sunt, de fapt, bacterii benefice, cu rol în protecția pereților intestinali împotriva acțiunii toxinelor. Probioticele mai îmbunătățesc și digestia, contribuind la reglarea tranzitului intestinal. Ele joacă un rol important în buna funcționare a aparatului digestive, în special după perioade în care se urmează tratamente cu antibiotic. Potrivit BBCgoodfood.com, incluzând varza murată în dietă, pot fi ameliorate câteva dintre simptomele specifice bolii Crohn și colitei ulcerative, precum: diareea, acumularea de gaze intestinale și constipația. Enzimele din compozița verzei murate ajută și la absorbirea eficientă a unor substanțe nutritive din alimente.

Probioticele din varza murată și zeama de varză murată sunt importante și pentru întărirea sistemului imunitar, protejând împotriva virozelor, dar și a infecțiilor la nivelul tractului urinar. În plus, unele studii au arătat că zeama de varză murată, consumată regulat, este recomandată și celor care vor să slăbească sau să își mențină greutatea, datorită conținutul scăzut de calorii și fibrelor ce mențin senzația de sațietate mai mult timp.

Varza murată și zeama de varză murată pot reduce nivelul de colesterol din sânge, menținând sănătatea inimii. Sunt și o sursă de vitamina K2, compus ce reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea acumulării de depozite de calciu pe artere. Tot vitamina K2 întărește oasele și scade riscul de fracturi la bătrânețe.

În ce cazuri nu este indicată zeama de varză murată 

Varza murată și zeama de varză murată nu sunt recomandate persoanelor care urmează tratamente pentru boli precum Parkinson, depresie sau anxietate, deoarece au în compoziție compuși ce pot interacționa negativ cu substanțele din medicamente.

Fiind bogate în sodiu, adică sare, varza murată și zeama de varză murată nu sunt recomandate celor care suferă de hipertensiune. În plus, excesul de sare favorizează retenția de apă și problemele renale.

Consumată în exces, varza murată poate provoca balonare. Dacă nu sunt „atacate” cu suplimente alimentare potrivite, simptomele pot persista și două zile. Zeama de varză murată poate provoca și diaree, însoțită de crampe abdominale.