Home » Life & Style » Timp liber » Câte calorii are un ou de găină, prepeliță, rață, curcă și gâscă

Câte calorii are un ou de găină, prepeliță, rață, curcă și gâscă

Manolică Anca / 17.11.2020, 14:50
Câte calorii are un ou de găină, prepeliță, rață, curcă și gâscă

Introducerea ouălor în dieta noatră este foarte importantă, datorită bogăției de substanțe nutritive și proteine de calitate pe care acestea le au. Află câte calorii are un ou de găină, prepeliță, rață, curcă și gâscă și de ce e bine să le consumi.

Câte calorii are un ou

Ouăle conţin nutrienţi importanţi pentru dezvoltarea si menţinerea sănătoasă a organismului, astfel încât le putem considera ca fiind alimente esenţiale în dieta fiecăruia. Însă este important de știut și câte calorii are un ou, mai ales în cazul în care urmezi o dietă strictă, iar numărul de calorii este unul limitat.

Un ou de găină de aproximativ 50 de grame are în jur de 72 de calorii. Conţine 13 vitamine si minerale, proporția cea mai mare de vitamina A, D, E și acid folic, găsindu-se în galbenuş. Este unul din puținele alimente care conțin, în mod natural, vitamina D. Pe lângă acestea, consumând un ou de găină vom mai putea primi și un aport de luteină, vitaminele B1, B2, B6, B12, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc și magneziu.

Oul de prepeliţă este considerat, de mulți, o delicatesă și a devenit și foarte accesibil. Acesta cântărește în jur de 10-11 grame și conține aproximativ 17 calorii (100 de grame de ouă de prepeliță conțin 158 de calorii). Comparativ cu oul de găină, gram per gram, cel de prepeliţă are de două ori mai multă Vitamina A, de aproape două ori mai mult B2, de peste trei ori mai multă vitamină B1, peste dublu B3, de două ori mai mult fier. Bineînțeles că este bogat şi în calciu, fosfor şi tot restul complexului de vitamine B (12-9-6), A, D3 şi E. Este plin de beneficii în orice cură, neavând contraindicații.

Ouă de prepeliță
Ouă de prepeliță

Oul de raţă are o greutate de aproape 70 g si conţine aproximativ 130 de calorii, din care aproape 30% proteine, peste 60% grasimi si 5% carbohidraţi. Conține vitamina A, complexul de vitamine B, seleniu, fosfor și fier. Acesta are numeroase avantaje: se păstrează proaspăt mai mult timp decât oul de găină, conţine, pe lângă proteine și vitamine, mai mulţi acizi grași Omega3 și este unul din puţinele alimente care oferă organismului substanţe alcaline, atât de benefice persoanelor bolnave de cancer. Totuși, trebuie consumat cu atenţie deoarece conţine mult colesterol.

Oul de curcă are aproximativ 79 g și 135 calorii. Este bogat în vitamine și minerale, precum: vitamina A, vitamine din complexul B, fosfor, cupru, mangan, magneziu, postasiu, zinc și seleniu. La fel ca oul de rață și de gâscă, și acesta este bogat în colesterol, astfel că trebuie consumat cu moderație.

Oul de gâscă are o mărime echivalentă a trei ouă de găină, un gust mai bogat si mai intens. Astfel, un nou normal are 144 g și conșine 266 de calorii. Un ou de gâscă este bogat în grasimi sanatoase si merită inclus în alimentaţie, mai ales datorită mineralelor și vitaminelor pe care le conţine. Reprezintă o excelentă sursă de vitamina D și de vitamine din grupul B, fosfor sau seleniu. Sunt și foarte bune surse de carotenoide și luteine, benefice pentru sănătatea ochilor și a pielii. Însă, nu trebuie consumat zilnic, pentru că, datorită colesterolului crescut, poate avea un efect negativ asupra sănătății.

Alte ouă benefice pentru sănătate

Oul de struţ, deși nu se găsește ușor pe piaţă, merită încercat ori de câte ori ai ocazia. Un ou de struţ face cât 12 ouă de găină, iar pentru a fi fiert tare, este nevoie de aproximativ o oră. Greutatea medie a unui ou de struț este de aproximativ 1,4 kg. În ceea ce privește conținutul nutrițional, oul poate avea până la 2000 calorii. În afară de procentul de 47% proteine și 44% grăsimi, acestea contin de asemenea și calciu, fosfor, magneziu, seleniu, zinc și fier, precum și vitamina A sau vitamina E.

Diferența dintre un ou de prepeliță, de găină și de struț
Diferența dintre un ou de prepeliță, de găină și de struț

Oul de bibilică este mai mic decât oul de găină și se găsește, de obicei, în zonele rurale. Ouăle de bibilică sunt sănătoase, gustoase, sărace în colesterol, o alternativă excelentă pentru ouăle de găină. Conține de 3 ori mai multă vitamina A decât ouăle de găină și nu provoacă alergii. De asemenea, conțin de 2 ori mai multe vitamine precum Vitamina D3 benefică pentru sistemul osos, muscular și imunitar, vitamina E benefică pentru piele și inimă și complexul de vitamine B benefic în sistemul nervos, imunitar.