Home » Sănătate » Fructe cu vitamina A – ce să alegi și când să le mănânci

Fructe cu vitamina A – ce să alegi și când să le mănânci

Manolică Anca / 28.10.2020, 15:10
Fructe cu vitamina A – ce să alegi și când să le mănânci

Medicii mereu ne vor sfătui să adoptăm un stil de viață sănătos, iar alimentația are un rol foarte important. Încearcă să introduci în dieta ta și alimente bogate în vitamina A. La fel cum are nevoie de celelalte vitamine, organismul uman trebuie să primească și doza necesară de vitamina A. Dacă ești în căutare de fructe cu vitamina A, iată ce ai putea alege să consumi.

Ce este vitamina A

Vitamina A este o extrem de importantă pentru corp, ajutând la buna funcționare a organismului. Aceasta nu poate fi produsă singură, de aceea este necesar consumul alimentelor ce conțin cantități mari de vitamina A. printre acestea se numără atât cele de origine animală, cât și cele de origine vegetală.

Fructe si legume bogate in vitamina A
Fructe si legume bogate in vitamina A

Corpul are nevoie de această vitamină pentru procese fiziologice, o funcție imună și reproductivă normală și pentru sănătatea retinei. Deficitul de vitamina A poate conduce la tulburări de vedere, afecțiuni cutanate, problemele ale aparatului digestiv, afecțiuni ale aparatului reproducător, dar și infecții ale tractului respirator.

Pe de altă parte, consumul în exces al acestei vitaminte poate duce la tulburări gastrice, precum greață, diaree sau vărsături, fragilizarea și căderea părului, prurit, dureri de mușchi și dureri abdominale, tulburări de vedere și chiar colorarea pielii în portocaliu, denumită și carotenodermie.

Fructe cu vitamina A

Iată care sunt cele mai bogate fructe în vitamina A, ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta alimentară:

  • pepenele galben – acționează ca un laxativ, diuretic și ajută la neutralizarea acidității din organism. Previne apariția petelor de pe piele, guta, artrita și nivelul ridicat de colesterol;
  • caisele – foarte benefice în tratarea unor afecțiuni cutanate, tratarea constipației și a anemiei și sunt extrem de de bune pentru sănătatea inimii;
  • mango – ajută la menținerea unei vederi sănătoase, a unui tract digestiv sănătos sau la normalizarea tensiunii arteriale;
  • papaya –  mai este numit şi fructul îngerilor, datorită antioxidanților puternici care reduc semnificativ riscul de apariție a bolilor ce apar odată cu înaintea în vârstă, precum cele de inimă sau cancerul. Mai mult, este benefic împotriva apariției semnelor de îmbătrânire, ajutând pielea să rămână tânără și fermă;
  • prunele – Consumate proaspete sau în diverse rețete sănătoase, acestea sunt recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice sau biliare, reglează tranzitul intestinal și îmbunătățesc vederea și elasticitatea pielii;
  • portocalele – previn apariția acneei, îmbătrânirea prematură a pielii și pot avea efecte anticancerigene.
Portocalele sunt bogate in vitamina A
Portocalele sunt bogate in vitamina A

Tipuri de vitamina A

Sunt două tipuri de vitamina A: preformată, care vine sub formă de retinoizi și se găsește în alimentele de origine animală și provitamina A, care se prezintă sub formă de carotenoizi, în special beta-caroten și este regăsită în alimentele de origine vegetală, precum fructele și legumele.

Conform specialiștilor, necesarul zilnic de vitamina A diferă în funcție de persoană. Astfel, persoanele de sex masculin de peste 14 ani au un necesar de 900 de micrograme, în timp ce persoanele de sex feminin de peste 14 ani au un necesar mai mic, de 700 de micrograme.

Femeile însărcinate vor avea nevoie de 750-770 de micrograme, în timp ce femeile care alăptează vor fi nevoite să consume mai multe alimente bogate în vitamina A, pentru că necesarul lor zilnic este de 1200-1300 de micrograme.