Home » Sănătate » Legume care nu îngrașă – 8 alegeri sănătoase și dietetice

Legume care nu îngrașă – 8 alegeri sănătoase și dietetice

Pană Emanuela / 20.10.2020, 13:22

Să mânânci și să slăbești – acesta este probabil cel mai mare vis al persoanelor gurmande. Dacă și tu te numeri printre ele, ei bine, află că se poate! Parcurgând acest material, vei ști care sunt legumele pe care le poți consuma în cantitățile stabilite de tine, fără să ai surprize neplăcute atunci când te pui pe cântar.

Legume care nu îngrașă

Știm cu toții cât de greu este să reziști poftei de mâncare atunci când ești la dietă și să spui „nu“ ispitei de întinde mâna după ceva delicios aflat pe rafturile frigiderului. Cu toate acestea, există anumite legume pe care le poți consuma pe timpul zilei indiferent de cantitate, fără riscul de a lua în greutate, deoarece conțin foarte puține calorii.

De asemenea, cele mai la îndemână reguli în încercarea de a slăbi sunt acelea de a nu mai mânca după ora 18 și de a nu merge la culcare mai târziu de miezul nopții. Însă, ceea ce face cu adevărat diferența este selecția alimentelor pe care le consumăm zilnic.

Așadar, vrei să slăbești, dar totodată să te simți sătulă și plină de energie? Dacă răspunsul e „da“, poți începe prin a consuma regulat legumele din lista pe care am întocmit-o pentru tine.

Citește și: Fructe care îngrașă fără ca tu să știi. 6 capcane de evitat într-o dietă

8 alegeri sănătoase și dietetice

Foarte multe persoane au impresia greșită că orice ar înghiți, în afară de apă, se va depune. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Există anumite alimente care nu îngrașă, fiind totodată sățioase și gustoase, printre care următoarele legume:

1. Lintea – are un indice glicemic scăzut, cantităţi mari de proteine şi fibre și ne oferă o senzaţie de saţietate. Lintea are și puține calorii (200 de grame la o porție) și poate fi preparată ușor în diverse moduri: în combinaţie cu orez, legume sau sub formă de supă. În cazul vegetarienilor, lintea înlocuiește perfect nevoia de pâine şi cea de carne.

2. Vinetele – dacă nu o consumi cu ulei, poți mânca vânătă fără nicio reținere. Pe lângă faptul că sunt cu adevărat delicioase, vinetele conțin foarte puține calorii. Fie că le prepari pe grătar sau la cuptor, poți înfuleca fără limite din aceste legume gustoase.

3. Dovlecelul – la fel ca în cazul vinetelor, dovlecelul poate reprezenta o masă delicioasă și sănătoasă, dacă este gătit corespunzător. Pe lângă alte multe beneficii pentru a-l consuma, dovlecelul este atât de scăzut în calorii încât aproape că puteți face abuz de el.

4. Varza, broccoli şi conopida – nu numai că sunt delicioase, dar aceste legume sunt aliații perfecți în lupta cu kilogramele în plus. Totodată, ele au aproape zero calorii și abundă în nutrienți. Broccoli este mâncarea ideală pentru cei care vor să devină supli, iar în afară de vitaminele A, C, E și K, aceasta conține aproximativ 20% din necesarul zilnic de fibre. Cel mai sănătos mod de a consuma broccoli este înăbuşit, pentru că astfel toţi nutrienţii se vor păstra în legumă.

5. Țelina – aproximativ 95% din țelină este apă, fiind o opțiune sănătoasă dacă ai poftă de o gustare crocantă. Iar cum de chipsuri nu te poți atinge când ești la dietă, ele pot fi substituite de tulpinile de țelină. Cel mai indicat este să consumi această legumă când ea este proaspătă, pentru că în cinci zile de la tăiere își va pierde majoritatea proprietăților.

6. Roșiile – acestea conțin 94% apă și sunt pline de licopen, vitaminele A, C și B2, acid folic, fibre, crom și potasiu. Consumul de tomate nu îngrașă, pentru că sunt practic lipsite de calorii. De asemenea, aceste legume ne oferă diferite substanțe nutritive vitale pentru sănătatea noastră.

7. Castravetele – chiar dacă nu este pe placul tuturor, castravetele nu ar trebui să lipsească din nicio cură de slăbire. El reduce balonarea, iar odată ce te-ai obișnuit cu gustul, este perfect pentru a pierde în greutate. Ei conțin aproape aceeași cantitate de apă ca țelina, având beneficii semnificative pentru sănătate.

8. Sfecla – o porție medie de sfeclă conține 40 de calorii. Este o legumă bogată în nutrienți și mangan, care reduce nivelul grăsimii din sânge, iar consumată în salată este cu adevărat delicioasă și, totodată, esențială pentru a vă ajuta să scăpați de surplusul de kilograme.