Home » Știri » Știri sociale » Afacere cu fructe de pădure – cât învestești și la ce profituri te poți aștepta

Afacere cu fructe de pădure – cât învestești și la ce profituri te poți aștepta

Pană Emanuela / 17.10.2020, 13:25

Fructele de pădure sunt apreciate peste tot în lume datorită gustului lor delicios și a aportului mare de vitamine. Ele pot fi consumate sub diverse forme, fie că le transformi în ingrediente sofisticate de cofetărie, fie că le adaugi în dietă, ca sursă de antioxidanți. Însă, te-ai gândit să pui bazele unei afaceri în acest domeniu? Dacă răspunsul e da, atunci te invităm să parcurgi acest material, pentru a afla câteva informații utile.

Afacere cu fructe de pădure. Ce trebuie să știi

Culturile de fructe de pădure: zmeură, mure, afine, coacăze, nu au fost apreciate la adevărata valoare pentru un timp îndelungat în România, însă îndreptarea atenției consumatorilor către o alimentație mai sănătoasă creează noi oportunități de afaceri. Considerate a fi printre cele mai sănătoase alimente, fructele de pădure reprezintă astăzi o adevărată mină de aur pentru cultivatori.

În condițiile climatice din România aceste fructe pot fi cultivate fără probleme, iar în momentul de față cererea este mai mare decât oferta, ceea ce îți va facilita accesul pe piața de specialitate. De asemenea, un alt avantaj îl reprezintă faptul că fructele de pădure sunt rezistente la boli și la frig și se adaptează la toate condițiile de climă și relef. Astfel, fie ca stai la deal sau la munte, poți cultiva zmeură, mure sau afine, căci este o investiție sigură.

Spre deosebire de alte plante fructifere, care încep să rodească după al cincilea an, zmeura, coacăzul, afinul și rugii de mure dau roade începând cu al treilea an de la plantare. Dacă te-ai decis și vrei să pui bazele unei afaceri cu arbuști fructiferi, atunci trebuie să știi că există și posibilitatea de a înființa o plantație cu bani de la UE, prin intermediul AFIR.

Citește și: Povestea incredibilă a lui Jeff Bezos. Cu ce se ocupa, până să devină cel mai bogat om de pe planetă. Așa a început să facă bani

Cât de profitabil e să cultivi zmeură, mure sau afine

Dacă ai nevoie de o cifră care să te motiveze, ei bine, află că un singur hectar cultivat cu mure, spre exemplu, îți poate aduce un profit de până la 50.000 de euro, în condițiile în care cheltuielile pentru întreținerea plantației sunt umile. Dar să o luăm cu începutul. În primul rând, pentru a demara proiectul de afacere vei avea nevoie de cel puțin câteva mii de euro. Costurile pot urca până la 15.000 – 20.000 de euro, în funcție de suprafața cultivată și de utilaje. Un hectar reprezintă o suprafață decentă pentru startul afacerii, iar în acest caz investiția inițială se învârte în jurul sumei de 10. 000 de euro și se poate amortiza în doi sau trei ani.

Afacere cu fructe de pădure. Cât de profitabilă este
Afacere cu fructe de pădure. Cât de profitabilă este

De asemenea, puneți la socoteală și prețul terenului agricol, dacă nu îl aveți deja în proprietate. Alte costuri se vor înregistra cu drajonii sau puieții fructelor de pădure, cu utilajale și instalația de irigație, iar în perioada de recoltare va trebui să plătești mai mulți culegători. În ceea ce privește fructele de pădure, trebuie să știi că zmeura rămâne „lider“ pe piața din România, și nu numai. Cu toate acestea, am putea spune că aveam de-a face și cu un new entry, căci afinele sunt și ele în plină expansiune, fiind foarte apreciate în rândul împătimiților de gust bun și sănătate.

Ținând cont de faptul că fructele de pădure sunt foarte cerute la export și că în țara noastră există suprafețe mari cu soluri acide, ce cu greu ar putea fi puse în valoare de alte culturi, o afacere cu fructe de pădure chiar merită toată atenția ta.

După ce te-ai documentat în detaliu cu privire la fructele de pădure pe care urmează să le plantezi, tot ce rămâne de făcut este să te apuci de partea practică. Deși această idee de afacere nu este una spectaculoasă, vă garantăm că succesul aplicării ei este spectaculos.