Home » Știri » Românii, buni la afaceri cu mașini. Cifra de afaceri în domeniu, creștere spectaculoasă

Românii, buni la afaceri cu mașini. Cifra de afaceri în domeniu, creștere spectaculoasă

Octavian Palade / 14.11.2016, 10:34
Românii, buni la afaceri cu mașini. Cifra de afaceri în domeniu, creștere spectaculoasă

Cifra de afaceri cu maşini și motociclete a crescut în ritm accelerat în luna septembrie, având un avans de 23,8%.

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete s-a majorat în luna septembrie cu 23,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Este un ritm accelerat faţă de cel înregistrat în luna anterioară. Pe de altă parte, afacerile din serviciile prestate populaţiei au urcat cu 7,1%, anunță Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit news.ro.

În funcţie de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în septembrie cu 22,5% faţă de a noua lună din 2015, în timp ce serviciile prestate populaţiei s-au majorat cu 5,7%.

Spre comparație cu luna august, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în septembrie cu 10,7%, ca serie brută, şi cu 3,5%, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În luna septembrie, cea mai mare creştere – cu 35% faţă de septembrie 2015, pe serie brută – s-a înregistrat la comerţul cu autovehicule.

Nici afacerile din întreţinerea şi repararea autovehiculelor nu au stat pe loc, ci au urcat cu 33,6%, în vreme ce afacerile din comerţul cu motociclete au avansat cu 19,3% faţă de luna septembrie 2015.

Cele mai mari creşteri în ceea ce privește serviciile s-au înregistrat în luna septembrie la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, unde cifra de afaceri s-a majorat cu 50,5% faţă de a noua lună a anului trecut, şi la hoteluri şi restaurante, cu un plus de 13%.

În primele nouă luni ale anului, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut ca serie brută cu 18,3%, faţă de primele nouă luni din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 10%.

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterile sunt de 17,6%, respectiv 10,6%.

Afacerile de retail sunt susţinute în acest an de creşterea salariilor. Ultimele statistici arată că, în luna septembrie, câştigul salarial mediu net a fost de 2.094 lei (470 euro), cu 14,2% mai mare decât în luna septembrie a anului 2015.