Home » Știri » Vitamina D. Ce rol joacă și când devine periculoasă pentru organism. Sfaturi prețioase de la specialist

Vitamina D. Ce rol joacă și când devine periculoasă pentru organism. Sfaturi prețioase de la specialist

Manolică Anca / 09.11.2020, 13:57
Vitamina D. Ce rol joacă și când devine periculoasă pentru organism. Sfaturi prețioase de la specialist

Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția cu privire la diferențele dintre vitamina C și vitamina D, în condițiile în care ele sunt foarte recomandate pentru întărirea imunității, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus. Iată ce rol joacă vitamina D și când poate deveni periculoasă pentru organism.

Ce rol joacă vitamina D în organism

Rolul major al acestei vitamine în organism este acela de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Aceasta ajută organismul să absoarbă calciul, responsabil de menținerea unui sistem osos puternic și sănătos. Mai mult, aceasta poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare sau în întărirea sistemului imunitar.

Organismul își ia aportul de vitamină D în urma expunerii la soare și prin consumul anumitor alimente și suplimente alimentare. Printre alimentele bogate în vitamină D se numără: codul, somonul, tonul, sadinele, ficatul, carnea de vită, laptele, iaurtul, portocalele, anumite tipuri de ciuperci, margarina sau gălbenușul de ou.

Vitamina D poate fi luată foarte ușor de la soare
Vitamina D poate fi luată foarte ușor de la soare

Așadar, această vitamină există și în alimente în mod natural, nefiind neapărată nevoie de suplimente. Mihaela Bilic atrage atenția persoanelor care, mai ales în această perioadă, aleg să elimine grăsimea din alimentație, crezând că o alimentație dietetică este și o alimentație sănătoasă.

„Avem nevoie de prezența grăsimilor în dietă și când spun grăsimi spun, iată, apropo de vitamina D, avem vitamina D în mod natural, amestecată cu vitamina A, în grăsimea din lapte, tot ce înseamnă brânzeturi, în ficat, în peștele gras, în ou și atunci aceste alimente, mai ales în sezonul rece, nu trebuie să lipsească din meniul nostru”, a spus aceasta la Digi24.

Excesul de Vitamina D

O toxicitate a acestei vitamine în organism duce la acumularea calciului în sânge care va provoca stări de greață, vărsături, slăbiciune, sete și urinare excesivă. Mai mult, acestea se pot agrava, conducând către dureri osoase și probleme renale, cauzate de formarea calcurilor renali. Și nutriționistul, Mihaela Bilic, atrage atenția asupra consumului ridicat de vitamina D:

„La capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a arătat acesta.

Mai mult, Mihaela Bilic spune că este foarte important să se facă diferența între fructe și legume. Astfel, fructele trebuie consumate, cu moderație, precum un desert, în cazul legumelor neexistând niciun fel de contraindicație. Acestea aduc doar beneficii sănătății organismului uman.

Alimente bogate în vitamina D
Alimente bogate în vitamina D

Diferența dintre Vitamina C și Vitamina D

Vitamina C este foarte de instabilă și, pentru a satisface necesarul zilnic doar din alimentație, ar însemna să mâncăm cantități extrem de mari de fructe și legume. Doza zilnică necesară de vitamina C ar însemna aproximativ cinci kilograme de fructe și legume. Astfel, nutriționistul recomandă suplimentele de vitamina C, în locul unui consum exagerat de fructe.

„Spre deosebire de vitamina D, care este o vitamină liposolubilă – deci se dizolvă în grăsime, se absoarbe în grăsime – și pe care organismul o sintetizează și singur în prezența luminii, a razelor ultraviolete, vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar. Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă – trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari.”, a adăugat Mihaela Bilic, în cadrul aceluiași reportaj.