Home » Sănătate » Dieta paleo, păreri pro și contra – cui i se potrivește, ce presupune ea și la ce ajută

Dieta paleo, păreri pro și contra – cui i se potrivește, ce presupune ea și la ce ajută

Pană Emanuela / 23.10.2020, 07:20

Vreți să mâncați cât mai sănătos și să aveți o dietă similară cu cea a strămoșilor noștri din paleolitic, care își procurau hrana din vânat și cules? Ei bine, atunci vă puteți ghida după principiile dietei Paleo, care are la bază teoria medicului Loren Cordain, dar nu înainte de a parcurge acest articol pentru a afla care-i sunt plusurile și minusurile.

Dieta paleo, păreri pro și contra

Dieta Paleo sau cum să te întorci înapoi în epoca de piatră… Această dietă mai poartă și denumirea de „Dieta Omului Cavernelor“ sau „Dieta Epocii de Piatră“ și presupune o alimentație similară cu cea a strămoșilor noștri. Dieta Paleo are scopul de a-ți „reseta“ metabolismul și de a te feri de bolile cumii moderne, cum ar fi diabetul, bolile de inimă şi chiar unele tipuri de cancer. În linii mari, meniul include consumul de peşte, ouă, pui, curcan, raţă, fructe de orice fel, proaspete sau în coajă lemnoasă, seminţe şi legume crescute în mod natural.

Bineînțeles că există și o listă cu alimente pe care ar trebui să le eviți și arată cam așa: alimentele procesate, zahărul, băuturile carbogazoase, cerealele, majoritatea produselor lactate, îndulcitorii artificiali, uleiurile vegetale, margarina și grăsimile trans.

Pe lista celebrităților care au ținut dieta oamenilor primitivi se numără Miley Cyrus, Megan Fox și Jessica Biel, care nu doar că sunt adepte ale acestui tip de alimentație, ci promovează și crossfit-ul paleo, ambele mergând mână în mână, dat fiind că proteina este principalul constructor al mușchilor. Vedetele au spus că grație dietei s-au simțit mai energice, au pierdut în greutate, au avut un somn mai liniștit și au observat o îmbunătățire a stării generale a pielii și părului, precum și consolidarea sistemului imunitar.

Un alt exemplu care demonstrează că dacă îi respecți principiile, dieta Palemo chiar te scapă de kilogramele în plus, constră în persoana actorului Matthew McConaughey, care a slăbit spectaculos după ce a urmat acest regim.

Cu toate acestea, mai mulți nutriționiști renumiți sunt de părere că această dietă este periculoasă pentru sănătate, deoarece prezintă un risc ridicat de tulburări grave ale organismului, în special la oamenii care aderă la acest tip de nutriție pentru o perioadă îndelungată. Criticii dietei Palemo aduc ca principal argument studiile care confirmă relația dintre consumul excesiv de proteine ​​și riscul bolilor cardiovasculare.

Este lesne de înțeles că această dietă vine la pachet cu anumite beneficii, dar are și căteva limitări serioase în filosofia sa de bază.

Dieta Paleo încearcă reconstituie presupusa alimentație pe care o avea omul din paleolitic. Argumentul major al acestei diete, este , întradevăr, odată cu domesticirea animalelor și extinderea la scară largă a agriculturii, a apărut și o explozie a bolilor degenerative. Beneficiile pot varia destul de mult, mai ales în funcție de alimentația pe care o aveai înainte de a adopta această dietă. O persoana care lua foarte des mese formate din «junk food» și alte alimente procesate cu siguranță va observa după primele săptămâni ale dietei o scădere în greutate, cât și îmbunătățirea calității somnului, un nivel de energie ridicat, lipsa poftei de dulce. Asta, bineînțeles, în condițiile în care dieta este aplicata corect. (…)

Una dintre limitări este faptul în realitate avem foarte puține dovezi palpabile despre cum se hrănea omul paleolitic, iar dieta Paleo este mai degrabă construita pe ce se presupune erau atunci sursele principale de nutrienți și energie și nu pe ce știm cu siguranță“, explică Valentin Vasile, antrenor de fitness și nutriționist, potrivit business24.ro.

Ce presupune acest regim și la ce ajută

Această dietă este mai mult un ghid general, întrucât poți adapta toate aceste recomandări la nevoile tale personale și, evident, în funcție de preferințele tale. De asemenea, dieta Paleo nu pune restricții în privința caloriilor, fiind de altfel un regim bogat în proteine și fibre. Ideea de bază este simplă – trebuie să te gândești că strămoșii noștri erau culegători și vânători – așadar alimentele care presupun o prelucrare mai complexă sau nu erau descoperite atunci sunt interzise.

Află ce presupune dieta Paleo și dacă este sau nu eficientă
Află ce presupune dieta Paleo și dacă este sau nu eficientă

Un exemplu al unei zile de dietă Paleo arată astfel:

  • Mic dejun – ouă, somon fript sau pepene galben;
  • Prânz – carne friptă slabă de porc cu salată de roșii;
  • Cină – Friptură de vită cu broccoli gătit la aburi și căpșune la desert;
  • 2 gustări alcătuite din fructe sau legume, precum portocale, morcovi sau țelină.

Totodată, se impune consumul unei cantități crescute de apă, dar și activitate fizică.

Citește și: Dieta disociată 3+3 – cum treci de la vegetarian la omnivor și înapoi, pentru a slăbi spectaculos

Tags: