Home » Life & Style » Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce mănâncă fiecare și ce spun experții în alimentație

Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce mănâncă fiecare și ce spun experții în alimentație

Bucur Ioana / 14.10.2020, 08:24

În ultimii ani, numărul celor care decid să elimine carnea și alte grupe alimentare din dieta zilnică a crescut într-un ritm surprinzător. Mulți dintre aceștia aleg să se alăture tabarei vegetarienielor sau a veganilor. Cu toate că sunt adesea confundate, cele două principii alimentare sunt total diferite. Află mai jos care este diferența dintre vegan și vegetarian și ce mănâncă fiecare.

Diferența dintre vegan și vegetarian

Promovate intens de influencerii din mediul online, de multe dintre vedetele cu un corp impecabil și chiar și de unii nutriționiști, dietele pe bază de legume sunt extrem de populare, mai ales în rândul tinerilor. Numărul celor care aleg să fie vegetarieni sau vegani este într-o continuă creștere. În perioada 2000-2007, consumul de produse lactate a scăzut cu 24%, fiind înlocuite cu laptele de cocos, migdale sau ovăz, ale cărui vânzări au crescut cu aproape 60% între anii 2012 și 2017. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a arătat că, în ultimii trei ani, aproape două treimi dintre cei chestionați au declarat că au redus consumul de carne, în special carnea roșie și cea procesată.

Dietele pe bază de plante au numeroase efecte benefice asupra organismului. Fructele și legumele ajută la scăderea în greutate și reduc riscul apariției unor boli cronice, precum bolile de inimă, unele tipuri de cancer, diabetul de tip II, hipertensiunea arterială, potrivit csid.ro. Unii aleg să fie vegetarieni sau vegani și din cauza modului în care sunt tratate animalele, dar și de substanțele cu care este injectată carnea din comerț. Potrivit unui studiu realizat la Harvard, cercetătorii au ajuns la concluzia că alimentația este cel mai important factor ce poate optimiza sănătatea oamenilor și sustenabilitatea mediului înconjurător.

Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce mănâncă fiecare și ce spun experții în alimentație
Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce mănâncă fiecare și ce spun experții în alimentație

Nici până în ziua de astăzi, nu există vreo definiție clară a dietelor pe bază de plante. Specialiștii în nutriție atrag atenția că prioritar este consumul de plante, iar mai apoi consumul ocazional şi în cantităţi mici de produse de origine animală. De aici s-au născut și cele două „tabere”. Care este diferența dintre vegan și vegetarian, ce mănâncă fiecare?

Diferența dintre vegan și vegetarian – Ce mănâncă vegetarienii?

Cel mai important lucru de știut despre vegetarieni este faptul că nu mănâncă deloc carne, fie că este rosșie, de pui sau pește. În schimb, ei consumă ouă și lactate. Aici, vegetarienii de separă în trei sau chiar patru subcategorii: ovo-vegetarieni, lacto-vegetarieni, ovo-lacto-vegetarieni și pescatarienii, pe care mulți nu îi consideră membrii ai comunității vegetariene

Ovo-vegetarienii sunt cei care includ în dieta lor zilnică ouăle, dar nu se ating de lactate. Cei care consumă doar lactate se numesc lacto-vegetarieni, iar cei care mănâncă și ouă și lactate sunt ovo-lacto-vegetarieni. Pescatarienii sunt persoanele care consumă carne de pește și fructe de mare.

Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce mănâncă fiecare și ce spun experții în alimentație
Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce mănâncă fiecare și ce spun experții în alimentație

Diferența dintre vegan și vegetarian – Ce mănâncă veganii?

Veganismul impune un regim de alimentație mult mai restrictiv. Veganii nu mănâncă niciun produs de origine animală – de la carne, fructe de mare, ouă, lactate, până la miere și gelatină. De fapt, veganismul este un stil de viață. „Adepții” acestui curent nu folosesc nici în viața de zi cu zi materiale derivate din animale, precum pielea, blana, lemnul sau mătasea. Ei refuză să cumpere orice produs cosmetic sau de îngrijire personală testat pe animale.

Veganismul poate fi o provocare în ochii specialiștilor în nutriție. Lipsa totală din alimentație a produselor de origine animală înseamnă pierderea unor nutrienți importanți: vitamina D, vitamina B12, fier, zinc și calciu. De aceea, experții în alimentație recomandă oricui este interesat să facă trecerea spre o dietă vegană să consulte înainte un nutriționist.