Ce se întâmplă când consumi fructe seara? Ce spun nutriționiștii despre acest obicei alimentar. Este adevărat că ne îngrășăm dacă mâncăm fructe după ora 19?
Este bine cunoscut faptul că fructele sunt bogate în fibre și o sursă foarte bună de vitamine și minerale. Deseori, consumul acestora este asociat cu scăderea în greutate și se poate considera o gustare perfectă între mese.
Un mare dezavantaj al consumului de fructe individual îl reprezintă faptul că îți oferă sațietate doar pentru o perioadă scurtă de timp.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Daca mananci fructe împreună cu alte alimente care conțin grăsimi și proteine, oferi organismului un amestec complet de nutrienți care îți va ține de foame o perioadă mai lungă de timp”, a adăugat dr. Webster, potrivit andreeraicu.ro
În continuare, dr. Webster ne dă un exemplu de gustare sănătoasă ce conține mai puțin de 200 de calorii, ce poate fi alcătuit alcătuit dintr-un măr de mici dimensiuni, împreună cu o lingură de unt de nuci sau câteva bobițe de strugure, alături de câteva cubulețe de brânză.
Nu există niciun motiv care să ne împiedice să consumăm fructe seara, însă aici intervine o problemă medicală care ne poate afecta pe mulți dintre noi:
„Dacă suferi de arsuri stomacale este o idee foarte bună să eviți să consumi înainte de culcare fructe cu aciditate ridicată, așa cum sunt citricele, roșiile sau ananasul.”, afirmă doctorul Webster.
În afară de această impediment, nu mai exista vreun alt motiv pentru care nu ai putea să te delectezi seara cu o mică gusare înainte de somn. Nu îți va afecta în niciun fel regimul alimentar și pare că ne facem prea multe probleme.
“Deși interesul este în creștere legat de felul în care momentul ales pentru a mânca ne influențează metabolismul și consumul de energie, în acest moment nu se poate face o legătură între consumul de fructe seara și creșterea în greutate”. Este mai important să înțelegem felul în care o masă luată seara se potrivește în contextul stării de sănătate, cât de mult și ce ai mâncat de-a lungul zilei, dar și starea fizică și obiceiurile tale legate de somn.” a explicat dr. Webster.
Varianta perfectă pentru a consuma fructele sigur că rămâne micul dejun. Dimineața, corpul nostru are cea mai multă nevoie de energie și vitamine. Fructele pot fi combinate în diferite rețete de mic dejunuri sănătoase și sățioase.
Un alt moment potrivit în care putem consuma fructele este înaintea unui antrenament. Corpul va începe să folosească fructoza pentru a primi doza necesară de energie.
La general vorbind, momentul perfect pentru a consuma fructele este prima parte a zilei, atunci când organismul uman are nevoie de cât mai multă energie pentru o zi întreagă.
Nu este bine să consumăm fructe imediat după masă. Proteinele vor avea parte de o stagnare digestivă, iar carbohidrații vor fermenta. Respectiv, toată masa se va transforma în acid.
Evitați fructele ce conțin mult zahăr, precum banane, struguri și curmale. Fructele care conțin puțin zahăr sunt: cireșele, merele, piersicii, kiwi, căpșunele, fructele de pădure, citricele, prunele.