Home » Sănătate » Care este legătura dintre alimentație și sănătatea mintală

Care este legătura dintre alimentație și sănătatea mintală

Ileana Mladinoiu / 27.10.2020, 16:16
Care este legătura dintre alimentație și sănătatea mintală

Aproape toți știm că mâncarea poate avea impact asupra sănătății. Întrebarea care se pune este dacă există într-adevăr o relație între alimentația sănătoasă, echilibrată și creier. Numeroase studii recente au sugerat că o serie de probleme mentale pot fi influențate de factori dietetici, pe baza legăturii între consumul de alimente sănătoase și reducerea simptomelor depresiei, izolării și tulburărilor de somn, mult mai prezente la femei.

Ce spun cercetărorii despre conexiunea dintre hrană și minte

Deși cercetătorii au încercat să găsească originea conexiunii dintre hrană și minte, încă  nu i-au descoperit principiul. Prin urmare, nu există suficiente dovezi științifice pentru a trage concluzii definitive în acest sens, însă se pot aduce în discuție dovezi care ar insufla ideea că o nutriție adecvată ne protejează sănătatea mintală.

În același timp, este posibil ca unele alimente să provoace inflamații și stres, perturbând în același timp buna funcționare a neuronilor. Mai mult, microbiomul poate interfera și în acest proces.

Alimentația nesănătoasă afectează calitatea somnului

Un studiu realizat de cercetători ai Universitatății din Pennsylvania asupra persoanelor supraponderale relevă că aceștia își petrec cea mai mare parte a timpului în faza REM a somnului și foarte puțin timp în faza non-REM. Cu toate acestea, faza non-REM este esențială pentru corpul uman, ca să se odihnească și să-și revină rapid. Prin urmare, calitatea somnului persoanelor supraponderale este slabă și nu profundă.

Alimentația nesănătoasă afectează memoria

Alți oameni de știință din cadrul Universității Macquarie au constatat că oamenii care urmează o dietă occidentală nu au avut rezultate bune la testele de memorie. Acest lucru se explică prin faptul că dieta occidentală face dificil controlul amintirilor pozitive în legătură cu mâncarea. În plus, amintirile ar umple hipocampul, acea structura conectată la memorie.

Trăim vremuri în care alimente nesănătoase se găsesc peste tot. Mai mult, odată cu ritmul vieții, majoritatea oamenilor nu mai au timp să pregătească mesele acelea bune și echilibrate de odinioară, chiar dacă sunt conștienți că alimentele nesănătoase le afectează sănătatea, provocând obezitate.

Tot un studiu a mai arătat că persoanele obeze sunt mult mai sensibile și mai vulnerabile la reclamele cu alimente gătite în prealabil, alimente nesănătoase, prea bogate în zahăr și sare, reclame care încurajează supraponderalii să mănânce mai mult, mai puțin echilibrat și mai puțin sănătos.

Alimentație nesănătoasă slăbește creierul

 O dietă sănătoasă poate ajuta la vindecare/recuperare, dar ar trebui însoțită de alte tratamente recomandate de medicul dumneavoastră în cazul unei tulburări mintale. Există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a mânca sănătos, cu scopul de a vă menține sănătatea psihică.

Consumați cel puțin 3 mese pe zi, nu săriți peste ele (cum ar fi micul dejun, de exemplu). Puteți mânca chiar și 6 mese mici în fiecare zi, la distanțe egale pentru a vă menține metabolismul activ.

Consumați alimente mai puțin procesate. Evitați alimentele rafinate și favorizați-le pe cele integrale (orez brun în loc de orez alb), pâine integrală din grâu decât păine albă.

Alimentele pe care e bine să le includem în viața de zi cu zi

Proteinele nu trebuie să lipsească ​​în toate mesele pentru a furniza creierului un aport suficient și continuu de triptofan, un aminoacid care poate influența starea de spirit.

Consumați o mare varietate de alimente cu scopul de a vă asigura că obțineți toți micronutrienții de care are nevoie corpul (inclusiv creierul). Includeți, de exemplu, carnea roșie și peștele (surse bune de vitamina B12 în legătură cu starea de spirit).

Alimente pe care e bine să le consumăm zilnic
Alimente pe care e bine să le consumăm zilnic

Gândiți-vă și la suplimentele omega-3 care pot reduce simptomele la persoanele cu depresie (și care iau deja medicamente antidepresive).

Mențineți-vă greutatea normală. Depresia afectează diferite persoane în moduri diferite. Unii oameni își pierd interesul pentru mâncare sau nu pot deloc să mănânce, așa că slăbesc. Alții consideră că mănâncă mai mult și se îngrașă atunci când sunt nemulțumiți. Atât pierderea excesivă în greutate, cât și creșterea excesivă vă pot agrava starea de spirit și ar trebui evitate. Pierderea în greutate și lipsa unei alimentații adecvate vor priva creierul de glucoză și alți nutrienți ce controlează temperamentul.

Beți suficientă apă și consumați suficiente alimente cu conținut ridicat de apă pentru a evita observarea efectelor preliminare ale unei ușoare deshidratări.

Limitați consumul de alcool, are efect depresiv asupra creierului și vă poate duce către o stare de spirit foarte proastă.

Practicați regulat un exercițiu pentru a elibera endorfinele, adică substanțele chimice din creier ce ne ajută să ne relaxăm și să ne simțim fericiți.

Dacă este nevoie, luați suplimente nutritive.