Home » Cum să faci orice » Gogoși de post. Rețeta simplă, ieftină și delicioasă. Trucul secret care le face mari și pufoase

Gogoși de post. Rețeta simplă, ieftină și delicioasă. Trucul secret care le face mari și pufoase

Alexandru Cazacu / 17.03.2022, 09:39
Gogoși de post. Rețeta simplă, ieftină și delicioasă. Trucul secret care le face mari și pufoase

Suntem în Postul Paștelui, iar mulți dintre credincioși nu consumă în această perioadă alimente de origine animală. Dacă și tu ai decis să ții post în acest an și ai chef de ceva dulce, noi ți-am pregătit în rândurile de mai jos o rețetă simplă și delicioasă de gogoși de post. Hai să vedem care este secretul pentru gogoși mari și pufoase.

Rețeta simplă și delicioasă de gogoși de post

Pufoase și moi, gogoșile de post se servesc calde și pot fi umplute cu gem sau cu alte topping-uri Pe lângă faptul că sunt extrem de delicioase, nici nu vom scoate mulți bani din buzunar pentru a le prepara. În plus, rețeta este foarte simplă și nu necesită cunoștințe prea mari în arta culinară. Haideți să vedem care sunt ingredientele necesare și cum poți prepara niște gogoși de post mari și pufoase.

Ingrediente

  • 500 g făină de grâu
  • 6 g drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • zahăr pudră pentru ornat
  • 400 ml apă călduță
  • esență de vanilie (sau de rom)
  • 1 praf de sare
  • ulei.

Mod de preparare

Pentru început, punem făina cernută într-un bol încăpător. Peste făină adăugăm drojdia uscată, 1 linguriță de zahăr și un praf de sare, după care amestecăm ușor toate ingredientele. În mijlocul făinii facem o adâncitură, în care vom turna aproape toată apa călduță (vom mai adăuga ulterior dacă mai este nevoie) și o linguriță de esență de vanilie.

Folosindu-ne de degete vom începe să amestecăm aluatul. Dacă acesta este prea tare atunci mai adăugăm puțină apă călduță. Acum vom frământa aluatul, adăugând treptat 2-3 linguri de ulei. Este un aluat moale, așa că nu este necesar să insistăm cu frământatul, în aproximativ zece minute ar trebui să fie gata. Acoperim acum bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul să crească pentru circa 60 de minute.

După ce aluatul a dospit, ungem mâinile cu puțin ulei și îl transferăm pe masa de lucru stropită ,de asemenea, cu ulei. În continuare, întindem aluatul până obținem o foaie de aproximativ 1 cm grosime și tăiem gogoșile cu un pahar. Le acoperim apoi cu folie de plastic și le lăsăm să crească pentru un sfert de oră.

Rețetă simplă și delicioasă de gogoși de post
Cum să faci gogoși de post mari și pufoase

Gogoși de post – coacere

Este important să menționăm faptul că, gogoșile de post pot fi prăjite sau coapte în cuptor. Pentru această rețetă noi am ales prăjirea lor în baie de ulei. Așadar, punem destul ulei la încins într-o tigaie cu pereți înalți. Când uleiul s-a încins, începem să punem gogoșile la prăjit, însă nu trebuie să le îngrămădim, deoarece ele vor crește.

Prăjim gogoșile de post la foc mediu, până devin aurii pe fiecare parte. Le scoatem de un prosop de hârtie pentru a elimina surplusul de ulei și le presărăm cu zahăr pudră. Acum gogoșile pot fi servite.

În cazul în care alegeți să le coaceți în cuptor, imediat după ce le-am tăiat, așezăm gogoșile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm circa 15 minute să crească. Apoi dăm tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până când gogoșile de post devin aurii.