Home » Cum să faci orice » În ce condiții pot merge turiștii cu câini pe plajele Mării Negre și când riscă amenzi drastice

În ce condiții pot merge turiștii cu câini pe plajele Mării Negre și când riscă amenzi drastice

Alexandru Cazacu / 15.02.2022, 16:14
În ce condiții pot merge turiștii cu câini pe plajele Mării Negre și când riscă amenzi drastice

Turiștii ce doresc să viziteze plajele turistice de la Marea Neagră vor avea voie să își aducă și animalele de companie, însă trebuie să îndeplinească unele condiții pentru a putea face acest lucru. Haideți să vedem în ce condiții își pot turiștii aduce cânii pe plajele Mării Negre și în ce situații riscă să fie amendați de către oamenii legii.

În ce condiții pot merge turiștii cu câini pe plajele Mării Negre

După cum stabilește un proiect de lege adoptat astăzi, persoanele care doresc să își aducă animalele de companie pe plajele turistice ale Mării Negre, trebuie să respecte anumite reguli. În caz contrar, aceștia riscă să fie amendați chiar și cu până la 10.000 de lei, indiferent dacă este sau nu sezonul estival.

Mai exact, propunerea care urmează să fie promulgată prevede eliminarea interdicției de a-și aduce pe plajele turistice de pe litoralul Mării Negre, pe care o au acum turiștii. Deocamdată, accesul animalelor pe aceste plaje este interzis, iar proprietarii acestor riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei. Ei bine, aceasta va fi eliminată deoarece, potrivit inițiatorilor proiectului sancțiunea este inutilă în practică.

Accesul animalelor de companie va fi permis pe plajele turistice ale litoralului Mării Negre

Așadar, animalele vor avea voie acum pe plajele turistice, însă în sezonul estival acest lucru se va face doar dacă operatorii plajelor respective permit acest lucru. De asemenea, indiferent dacă este sau nu sezon estival, animalele vor fi ținute în zgardă, ham sau lesă, potrivit avocatnet.ro.

„Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje (…).

Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, se arată în proiectul de lege menționat.

În ce condiții pot merge turiștii cu câini pe plajele turistice ale Mării Negre
În ce condiții pot merge turiștii cu câini pe plajele turistice ale Mării Negre

Dacă proprietarii animalelor de companie refuză să respecte aceste reguli și nu își le țin corespunzător, în lesă, ham sau zgardă, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 100 și 10.000 de lei. Totodată, turiștii vor fi nevoiți să aibă asupra lor pungi pentru a aduna fecalele animalelor, pe care le vor arunca ulterior la coșurile de gunoi. În această situație amenda este între 1.000 și 10.000 lei.

Cine va aplica aceste amenzi

Este important să menționăm faptul că, indiferent de perioada anului, accesul pe plaje va fi permis pentru câinii utilitari ai persoanelor cu dizabilități și pentru cei din dotarea MAI, fără a fi nevoie de acordul operatorilor plajelor turistice.

Amenzile menționate mai sus vor putea fi aplicate de către agenții Poliției Locale, ofițerii și agenții Poliției Române, dar și de subofițerii și subofițerii Jandarmeriei.

Trebuie menționat și faptul că, pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, mai arată sursa citată.