Home » Știri » Ce este omologarea auto și ce schimbări importante apar. Președintele României a promulgat legea

Ce este omologarea auto și ce schimbări importante apar. Președintele României a promulgat legea

Alexandru Cazacu / 15.04.2021, 13:59
Ce este omologarea auto și ce schimbări importante apar. Președintele României a promulgat legea

Toți conducătorii de autovehicule trebuie să știe ce reprezintă omologarea auto. Aceasta este foarte importantă prin natura consecințelor pe care le are asupra siguranței circulației pe drumurile publice. Ce este omologarea auto și ce modificări apar, puteți afla în continuare.

Ce este omologarea auto și ce schimbări importante apar

În primul rând este important de menționat că omologarea individuală este o condiție impusă de lege pentru înmatricularea vehiculelor. De asemenea, aceasta este procedura prin care Departamentul de Omologări Individuale și Inspecții Tehnice din cadrul Registrului Auto Român (R.A.R) atestă faptul că un vehicul îndeplinește condițiile constructive și de stare tehnică prevăzute în reglementările aplicabile.

După cum spuneam, omologarea auto este foarte importantă pentru siguranța circulației, iar finalizarea cu succes a acestei proceduri se face prin eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului. În aceasta, sunt înscrise datele tehnice și cele de identificare a vehiculului, urmând ca autoritatea de înmatriculare să înscrie deținătorii succesivi a acestuia. Cartea de Identitate se eliberează doar pentru vehiculele care pot fi identificate, pentru care reprezentanții Departamentului de Omologări Individuale și Inspecții Tehnice stabilesc un număr de identificare valid.

Președintele României a promulgat legea care prevede modificări la omologarea vehiculelor

După ce luni a fost promulgat de Klaus Iohannis, marți a fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care prevede modificarea legislației cu privire la omologările auto. Deși scopul principal este de a se crea o armonizare a legislației interne cu regulamentul UE aplicabil în domeniu, apar și unele modificări specifice.

Principalele modificări aduse de Legea 78/2021, publicată în Monitorul Oficial, vizează armonizarea cadrului legal național (în special OG 78/2000) cu regulamentu Uniunii Europene 858/2018.

Modificările cu privire la omologarea auto

Un dintre schimbări care merită menționată este că vehiculele asamblate în afara sediilor de fabricație, așa cum au fost definite în certificatul de omologare de tip al întregului vehicul, nu vor fi considerate ca fiind conforme cu tipul omologat. În consecință, acestea nu vor putea fi introduse pe piață.

Potrivit unei alte modificări aduse actului normativ, va fi exclusă prevederea ce permitea Registrului Auto Român să refuze omologarea unui vehicul care, deși este conform cu reglementările aplicabile, prezintă un risc serios pentru siguranța rutieră sau dăunează semnificativ mediului înconjurător și/sau sănătății publice.

Ce este omologarea auto și ce modificări apar. Președintele Iohannis a promulgat legea
Ce este omologarea auto și ce modificări apar. Președintele Iohannis a promulgat legea

Vânzătorii nu vor putea să mai vândă vehicule neconforme

Cu toate acestea, noua lege va permite Registrului Auto Român să refuze omologarea sau certificarea produselor sau materialelor de exploatare a vehiculelor (cum e benzina, de exemplu). Însă, pentru acest lucru vizează și de modificarea unui alt act normativ (OG nr. 80/2000).  De asemenea, Legea mai asigură și protejarea consumatorilor în raport cu vânzătorii de autovehicule și site-urile cu anunțuri de vânzare.

Astfel, vânzătorii nu vor putea să mai vândă vehicule declarate neconforme de Registrul Auto Român. Orice astfel de vehicul, care va fi scos la vânzare online, va trebui să fie însoțit de mesajul ”Vehicul rutier neconform blocat de RAR”. Mesaj care va fi păstrat pe site pentru o perioadă de trei luni. De asemenea, măsura va fi aplicată și în cazul celor care vând online produse și materiale de exploatare a vehiculelor.