Home » Cum să faci orice » În ce zi se vopsesc ouăle de Paște. Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște. Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor

Violeta Badea / 27.04.2021, 16:44
În ce zi se vopsesc ouăle de Paște. Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște. Ne aflăm în Săptămâna Patimilor, iar gospodinele sunt în toiul pregătirilor pentru masa de Paște. Conform tradiției, în această perioadă se vopsesc ouăle, se gătesc preparate din carne de miel, se fac cozonaci și pască. Sunt destul de multe pregătiri de făcut, mai ales că ouăle se înroșesc doar într-o anumită zi. Care este aceea și care sunt cele mai cunoscute obiceiuri veți afla din materialul următor.

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște

In ce zi se vopsesc ouale rosii
In ce zi se vopsesc ouale rosii

Nu există o masă de Paşte fără celebrele ouă roşii! Întrebarea este când ne putem ocupa de vopsirea acestora ca să nu păcătuim? Tradiția spune că doar Joia Mare este dedicată pregătirii acestora. Astfel, acestea nu se vor strica pe tot parcursul anului, ba mai mult nu se vor strica niciodată.

Pe lângă această credință, vopsitul ouălor înainte de Sfintele Paşti este explicat prin numeroase povești, iar cele mai multe au legătură cu patimile Mântuitorului Iisus Hristos. Multe persoane se întreabă de ce a fost aleasă culoarea roșie. Ei bine, legenda spune că Maica Domnului a venit să-și vadă Fiul răstignit și a adus un coș cu ouă, pe care l-a așezat sub cruce. Acestea s-au înroșit cu sângele Mântuitorului. Iisus, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor prezenți:

„De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

O altă credință spune că atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, în momentul în care acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii. Culoarea sângelui simbolizează puterea de vindecare și de alungare a relelor. În ziua de Paște, oamenii merg cu ouăle roşii biserică şi le sfinţesc, apoi îngroapă câteva într-o gospodărie, deoarece au puterea de a o feri de grindină şi de piatră.

Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor

Obiceiuri si superstitii
Obiceiuri si superstitii

O altă tradiție spune că oamenii trebuie să se spele pe față cu apă nouă, în dimineața din duminica Paștelui. Astfel, aceștia vor avea parte de frumusețe și de sănătate. În plus, cojile de ouă nu se aruncă, ci se țin pentru a fi puse în pământul din grădină. Astfel, solul va da rod bun.

În unele regiuni din țara noastră se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă. Acestea se mai numesc şi „ouă muncite”, iar efortul de a le concepe era dedicat pentru desăvârşirea patimilor lui Iisus Hristos. Artiștii populari folosesc diverse tehnici speciale pentru a realiza desene deosebite. Pe cele mai multe dintre ele putem observa frunze, grâu, pești, cruce sau steaua magilor.

O altă credință spune că ouăle roşii au puterea de a proteja casa și tocmai de aceea este importantă prezența lor. De asemenea, acestea simbolizează viața veșnică, fertilitatea, renașterea și norocul. Încă din Antichitate, unele persoane au preferat să vopsească ouăle și în alte culori și oferite cu ocazia anotimpului de primăvară. Se spune că ouăle colorate în alte culori aduc bucuria renașterii naturii.