Home » Cum să faci orice » Cum trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu crape

Cum trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu crape

Manolică Anca / 26.04.2021, 15:42
Cum trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu crape

Deși nu este un lucru foarte complicat, este important să știi câteva detalii pentru ca ouăle să ias fix cum trebuie. Dacă le fierbi prea mult, riști să se se crape sau dacă nu sunt fierte suficient, nu vei avea noroc la cionit. Iată cum trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu crape.

Cum trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu crape

Ouăle sunt nelipsite de pe mesele românilor de Paște. De obicei, acestea se fierb ori în Joia Mare ori în Sâmbăta Mare, după tradițiile fiecărei zone în parte. Însă, pentru ca acestea să iasă tari și bune pentru a ieși victorios în „războiul cionirii”, trebuie să știi cum să fierbi ouăle de Paște ca să nu crape înainte.

Așadar, pentru a le fierbe ca la carte, trebuie să alegi o oală în funcție de numărul lor. Acestea trebuie așezate în așa fel încât să acopere în întregime fundul recipientului, pentru ca, în momentul în care apa va începe să clocotească, ele să nu aibă loc să se miște și să se ciocnească constant între ele.

De ce trebuie să mai ții cont. Sfaturi de la cele mai pricepute gospodine

Un alt lucru important de care trebuie să ții cont este că, înainte de a fi puse la fiert, ele trebuie ținute la temperatura camerei. Așadar, nu le pune niciodată la fierd direct luate din frigider. De asemenea, înainte de a le pune la fiert, ouăle trebuie degresate bine cu apa și săpun sau apă și detergent de vase, pentru că astfel vei îndepărta orice urmă de grăsime, iar vopseaua se va prinde mult mai bine.

Un alt sfat este să adaugi o linguriță de sare și una de oțet în apa în care fierbi ouăle. Aceste două ingrediente vor ajuta la întărirea cojii și vor face ca ouăle să nu se spargă. Timpul de fierbere trebuie să fie cuprins între 8 și 12 minute, în funcție de mărimea ouălor.

Cum trebuie să fierbi ouăle de Paște
Cum trebuie să fierbi ouăle de Paște

Ce ouă să alegi în funcție de ce culoare vrei să le vopsești

Dacă ești adeptul ouălor de toate culorile, ei bine, află că și aici este un secret. Pe lângă culoarea vopselei, trebuie să știi și ce ouă să alegi, pentru ca nuanța să iasă cât mai aproape de cea dorită. Așadar, dacă vrei să vopseşti ouă în culori deschise precum galben sau pasteluri, bleu, lila, verde mentă, este indicat să cumperi ouă cu coajă albă.

În cazul în care vrei ca pe masa ta de Paște să se regăsească ouă în nuanţe de albastru, roşu sau verde închis, este indicat să alegi ouă cu coaja maronie. De asemenea, cumpără ouă cu coaja netedă, lucioasă şi cu o culoare uniformă.
Și dacă nu vrei să foloseşti vopseluri chimice din comerţ, poţi alege să le colorezi chiar tu, cu produse naturale. Iată de ce vei avea nevoie:

  • Sfeclă roşie pentru ouă roşii;
  • Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz;
  • Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre;
  • Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;
  • Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ;
  • Turmeric pentru ouă galbene.

Ingredientele se fierb alături de ouă 20 de minute.