Home » Cum să faci orice » La câte grade trebuie să stea centrala de apartament. Aceasta este de fapt valoarea optimă

La câte grade trebuie să stea centrala de apartament. Aceasta este de fapt valoarea optimă

Alexandru Cazacu / 22.04.2021, 15:01
La câte grade trebuie să stea centrala de apartament. Aceasta este de fapt valoarea optimă

Indiferent de sezon, fie că este frig, fie că în casă este foarte cald, cei care care stau la bloc trebuie să știe la câte grade trebuie să regleze centrala termică, atât pentru confortul lor, cât și pentru un consum mai mic de energie.

La câte grade trebuie să stea centrala de apartament

Deși mulți oameni își încălzesc apartamentele cu ajutorul centralelor termice pe gaz, nu mulți știu cum se setează acestea, pentru a avea o temperatură optimă și pentru a nu plăti prea mult la facturile de energie electrică și gaze. În continuare vă spunem ce trebuie să faceți pentru a evita costurile mari.

Mai întâi, este important să specificăm că temperatura unei centrale termice se reglează în funcție de modelul acesteia, dacă este prin condensare sau convențională. Mai exact, la centralele prin condensare temperatura trebuie să fie cuprinsă între 55 și 57 de grade Celsius. Pe de altă parte, temperatura la centralele termice convenționale trebuie să fie setată la 70 de grade Celsius.

De asemenea, specialiștii ne recomandă ca temperatura din cameră să nu depășească 22 de grade, iar dacă plecăm de acasă, trebuie să reglăm temperatura din locuința noastră la o temperatură cuprinsă între 15 și 17 grade Celsius. Nu mulți dintre cei care dețin astfel de centrale termice știu acest lucru, însă putem seta și timpul în care să se încălzească apa din calorifere, în funcție de preferințele fiecăruia, butonul de ambient putând fi coborât sau ridicat.

La câte grade trebuie setată centrala de apartament
La câte grade trebuie să stea centrala de apartament

Ce avantaje are termostatul separat de centrală

De asemenea, puteți face economie cu ajutorul termostatelor separate de centrală. Mai exact, acestea se pot seta în diferite moduri, adică se pot regla temperaturi diferite în funcție de ore sau zilele săptămânii. Cu toate acestea, ele sunt destul de scumpe, prețul unui astfel de termostat chiar și la câteva sute de lei.

Acest tip de termostat aduce mai multe beneficii și te ajută să nu umbli toată ziua la centrala termică sau la calorifere, pentru a seta temperatura dorită în casă. Specialiștii susțin că acest dispozitiv trebuie ținut în camera în care se stă cel mai mult. Însă trebuie pus departe de ferestre sau calorifer.

Consumul optim de gaz este diferit de la o locuință la alta, din cauză că este influențat de mai mulți factori, precum: dimensionarea corectă a elementelor caloriferelor în funcție de camera în care sunt puse, izolarea locuinței, dar și de calitatea ferestrelor. Cu toate acestea, este recomandat să consultați un specialist, pentru a beneficia de o funcționare cât mai bună a centralei.

Din ce în ce mai mulți români renunță la sistemul de termoficare local

În ultima perioadă, sătui de costurile mari, din ce în ce mai mulți oameni au renunțat la sistemul de termoficare local și au optat pentru o centrală de apartament pe gaze. Iar în prezent, mai că nu există bloc nou construit care să nu aibă astfel de centrale termice montate în fiecare apartament.

Cu toate acestea, pentru a reduce cât mai mult consumul de energie și de gaze, specialiștii recomandă ca utilizatorul centralelor termice să respecte unele reguli.