Home » Life & Style » Timp liber » Cum se aerisește în mod corect caloriferul

Cum se aerisește în mod corect caloriferul

Violeta Badea / 11.04.2021, 10:23
Cum se aerisește în mod corect caloriferul

Cum se aerisește în mod corect caloriferul. Simți răcoare în casă și vrei să dai drumul la căldură? Înainte de a porni centrala, caloriferele au nevoie de aerisire. În acest material îți vom explica, pas cu pas, procedura pe care trebuie să o urmezi pentru a te bucura de buna funcționare a sistemului de încălzire în sezonul rece.

Cum se aerisește în mod corect caloriferul

Înainte de sosirea iernii, centrala ta are nevoie de o revizie tehnică, iar caloriferele de aerisire. Astfel, te vei putea bucura de confort termic și vei trece peste sezonul rece fără probleme. Trebuie să știi că orice tip de calorifer ai avea trebuie să-i faci periodic aerisirea, pentru a evita eventualele neplăceri. Pentru această procedură nu trebuie să apelezi la un specialist. În continuare îți vom explica, pas cu pas, ce trebuie să faci și vei vedea că nu este deloc complicat.

De ce se face aerisirea caloriferelor? Ei bine, caloriferele pot avea unele probleme, iar rezolvarea acestora constă în aerisirea acestora. De exemplu, dacă acestea se încălzesc parțial și există porțiuni reci pe suprafața lor înseamnă că există anumite bule de aer în interior.

Menționăm faptul că aerisirea se face indiferent de tipul materialelor din care sunt confecționate caloriferele, indiferent  că sunt din fontă, oțel sau aluminiu. Majoritatea funcționează la fel, iar dacă au fost efectuate reparații sau se apropie sezonul rece, aerisirea este obligatorie. Totuși, există mai multe tipuri de aerisire a caloriferelor în funcție de instalațiile de încălzire la care sunt conectate acestea:

  • calorifer cu centrală termică individuală
  • calorifer de la sistemul de încăzlire centralizat
  • calorifer fără aerisitor
Cum se face aerisirea caloriferelor
Cum se face aerisirea caloriferelor

Aerisirea caloriferelor cu centrală individuală

Înainte de a te apuca de această procedură trebuie să ai la îndemână o șurubelniță, chei pentru robineții caloriferelor (tur și retur) și un vas în care să se scurgă apa. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:

– oprește centrala;

– închide robineții tur și retur – prima dată se închide robinetul tur, apoi robinetul retur. Închiderea acestora oprește alimentarea cu apă;

– pune sub calorifer un vas în care să se scurgă apa;

– deschide robinetul de aerisire folosind cheia sau o șurubelniță. În acest moment apa va începe să iasă din calorifer, inițial cu întreruperi din cauza aerului;

– deschide ușor și robinetul de retur, atunci când începe să curgă puțină apă, pentru a elibera presiunea din calorifer;

– închide robinetul de aerisire în momentul în care apa curge lin pentru a echilibra presiunea. Deschide apoi și robinetul de tur la maximum, iar aerisirea caloriferului este gata.

În final, trebuie să testezi dacă totul funcționează în parametrii optimi. Pornește centrala, verifică scurgerile și vezi dacă se încălzește uniform.

Aerisirea caloriferelor de la sistemul de încălzire centralizat

Aerisirea acestor calorifere se face de către administratorul sau responsabilul blocului prin deschiderea robineților de la capătul coloanei sau poate fi făcută o solicitare la furnizorul de agent termic.

Aerisirea caloriferelor fără aerisitor

În cazul unui calorifer care nu se încălzește în totalitate, poți încerca următoarea rezolvare: prinde o cârpă în jurul piuliței olandeze și slăbește-o. Cârpa va reține apa care este evacuată din calorifer. După ce este eliminat aerul, poți strânge la loc piulița.