Home » Cum să faci orice » Must cu hrean – rețeta. Cum se prepară și ce pași esențiali trebuie să urmezi pentru un gust extraordinar

Must cu hrean – rețeta. Cum se prepară și ce pași esențiali trebuie să urmezi pentru un gust extraordinar

Alexandru Cazacu / 08.11.2021, 17:28
Must cu hrean – rețeta. Cum se prepară și ce pași esențiali trebuie să urmezi pentru un gust extraordinar

Mustul este cu siguranță printre băuturile naturale preferate de români, având nenumărate beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, unele persoane nu știu că mustul se poate face și cu hrean. Așadar, dacă te-am făcut curios și vrei să încerci și tu această băutură delicioasă, noi îți vom spune cum se prepară mustul cu hrean. Iată ce pași trebuie să urmez pentru un rezultat ca la carte.

Cum se prepară mustul cu hrean. Ce pași trebuie să urmezi pentru un gust desăvârșit

Deși există mulți oameni care au experimentat gustul mustului cu hrean, pentru alții această băutură este încă cunoscută. Ei bine, mustul cu hrean are un gust excepțional, iar pentru prepararea acestuia este recomandat să folosim struguri ”căpșunică”.

Acest soi de struguri și-a căpătat numele datorită aromei puternice care se aseamănă cu cea a căpșunilor, fiind frecvent întâlnit în gospodăriile românilor. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum se prepară mustul cu hrean. Dacă urmărești cu atenție pașii din rândurile de mai jos, cu siguranță vei obține o băutură delicioasă și sănătoasă.

Rețetă de must cu hrean

Mai întâi, trebuie să menționăm faptul că pentru o damigeană de 50 de litri de must, va fi necesar aproximativ 500 g de hrean. Adică va trebui să aproximăm cantitatea în funcție de cât must vrem să facem. În ceea ce privește modul de preparare, această rețetă nu este complicată deloc. Iată ce trebuie să faci.

După ce am cules strugurii, îi dăm prin zdrobitor și strângem zeama într-un vas. Apoi, vom strecura bine mustul și îl vom transfera într-un alt vas curat. După aceasta, ne vom ocupa de rădăcinile de hrean, pe care le vom spăla și curăța, după care le dăm prin răzătoare. Ei bine, nu ne mai rămâne de făcut decât să punem în damigeană hreanul dat prin răzătoare, iar deasupra acestuia să turnăm mustul strecurat, până damigeana se umple. Acum, sigilăm damigeana și o dăm într-un loc întunecat și răcoros.

Mustul va sta în damigeană pentru 30 de zile (nu este indicat ca mustul să stea cu hreanul mai mult de atât), după care îl vom strecura cu ajutorul unei bucăți de tifon (sau sită) și îl vom turna în sticle.

Cum se prepară mustul cu hrean. Ce pași trebuie să urmezi pentru un gust delicios
Cum se face mustul cu hrean. Ce pași trebuie să urmezi pentru un gust delicios

Alt mod de preparare a mustului cu hrean

Așadar, pentru a obține mustul, vom da strugurii prin zdrobitor sau centrifugă. Pentru a nu începe procesul de fermentație, după obținerea sucului, trebuie să ne mișcăm cât se poate de repede. Adică este indicat să nu lăsăm mustul peste noapte, ci să îl strecurăm și să îl punem în damigene, pe care le vom astupa ermetic astupate ermetic.

Ei bine, la această rețetă vom folosi câte 80 de grame de rădăcină de hrean pentru fiecare 10 litri de must. Cu toate acestea, nu-i problemă dacă ”scăpăm” puțin mai mult (este mai sigură conservarea), însă sub nicio formă nu trebuie să punem mai puțin.

Acum, vom pune hreanul în damigeană, iar peste acesta turnăm mustul. Aici intervine diferența, deoarece vom introduce un furtun până la fundul damigenei și vom sufla pentru ca hreanul să se amestece bine cu mustul. Ei bine, vom face această operațiune cel puțin o dată pe zi, timp de două săptămâni. Evident, nu trebuie să uităm să punem dopul damigenei.