Home » Cum să faci orice » Cum se face de fapt mustul. Rețeta bunicilor

Cum se face de fapt mustul. Rețeta bunicilor

Alexandru Cazacu / 05.09.2021, 15:43
Cum se face de fapt mustul. Rețeta bunicilor

Vă amintiți de zilele de toamnă în care bunicii zdrobeau strugurii pentru vin, iar noi așteptam cu nerăbdare un pahar cu must dulce și delicios? Ei bine, nu mai este mult și se apropie perioada culesului, însă de această dată, poți chiar tu să faci must. În caz că nu știi deja acest lucru, în următoarele rânduri, îți vom noi cum se face mustul.

Iată cum se face mustul după rețeta inconfundabilă a bunicilor

De obicei mustul se face începând de la sfârșitul lunii septembrie. Așadar, ar fi păcat să nu ne bucurăm gustul minunat și nenumăratele beneficii pentru organism ale acestuia. Mai departe, noi îți vom prezenta o rețetă de must deosebită, pentru care nu trebuie să urmezi decât câțiva pași simpli, iar rezultatul va fi minunat. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se face mustul.

Pentru a face must vei avea nevoie de:

  • zdrobitor
  • teasc
  • damigeană
  • sită pentru strecurat
  • un vas pentru colectare
  • bineînțeles, struguri.

Modul de preparare

Ei bine, trebuie să menționăm faptul că strugurii din care vom face must trebuie să fie copți, sănătoși și abia culeși. Totodată, pentru a obține un must perfect trebuie să punem boabele separat, fără ciorchini, și să le alegem doar pe cele coapte și întregi.

În ceea ce privește zdrobitul, acesta se poate face cu ajutorul unui zdrobitor sau cu mâna. Așadar, într-un vas încăpător zdrobim boabele de struguri, pe care le vom stoarce foarte bine de zeamă. Sucul rezultat îl vom strecura și îl vom ține pentru câteva ore într-un recipient, după care îl vom turna într-o damigeană de sticlă, unde va sta câteva zile, pentru ca mustul să se limpezească.

Cum se face de fapt mustul după rețeta bunicilor
Cum se face de fapt mustul după rețeta bunicilor

Varianta prin fierbere

Este important să menționăm faptul că mustul trebuie păstrat în recipiente de sticlă. Cu toate acestea, înainte să fie depozitat în aceste recipiente, puteți să fierbeți mustul limpede. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de un vas mare în care să puneți apă și una mai mică în care veți pune mustul la fiert. Așadar, în oala cu apă o vom așeza pe cea cu must, pentru ca acesta să nu intre în contact direct cu focul.

Mai departe, vom fierbe totul la foc potrivit pentru aproximativ 20 de minute. Atenție, în timp ce fierbe, mustul va produce multă spune, așadar este foarte important că să o înlăturați continuu cu ajutorul unei spumiere.

După ce s-au scurs cele 20 de minute de fierbere, vom turna mustul recipientul de sticlă, pe care îl înveli cu mai multe haine sau pături groase și îl vom lăsa până se răcește de tot. Este de asemenea foarte important să menționăm că răcirea lentă este absolut necesară pentru un must excelent. Ba chiar mai mult de atât, răcirea completă poate dură chiar și 48 de ore. Cu toate acestea, după ce se răcește, putem pune mustul într-un loc răcoros.

Dacă vreți ca mustul să țină mai mult timp, puteți adăuga puțin conservant. Mai exact, putem pune 1 gram de conservant la aproximativ un litru de must.