Home » Știri » Știri sociale » Cum păstrezi cu succes roșii la borcan pentru iarnă

Cum păstrezi cu succes roșii la borcan pentru iarnă

Pană Emanuela / 08.08.2021, 15:59
Cum păstrezi cu succes roșii la borcan pentru iarnă

Roșiile sunt bune la orice, de la supe, ciorbe și sosuri, până la salate și alături de carne sau pește la cuptor. Prin urmare, pentru multe gospodine ele reprezintă singurele conserve fără de care nu concep să intre în iarnă. Cum păstrezi cu succes roșiile la borcan pentru sezonul rece, afli în continuare.

Cum păstrez roșiile la borcan pentru iarnă

Ne găsim deja în ultima lună de vară, iar gospodinele au dat startul sezonului conservelor, având grijă ca din cămară să nu lipsească nimic la iarnă. Așadar, acum se prepară bulionul, compoturile, dulcețurile, iar castraveții se pun la murat sau se conservă în oțet. Dacă ai studiat deja piața și ți-ai procurat materia primă pentru bunătățile la borcan, astăzi îți spunem secretul roșiilor la borcan. Cu alte cuvinte, astăzi vei afla cum păstrezi cu succes roșiile la borcan pentru iarnă.

Roșiile sunt delicioase, ele oferind un plus de savoare preparatelor în care sunt adăugate. Întrucât iarna prețurile sunt mai „piperate“, iar roșiile pe care le găsim în supermarket nu sunt la fel de gustoase ca cele din plin sezon, multe gospodine preferă să le conserve de vara, pentru a se bucura de aroma lor în sezonul rece.

Prepararea acestei conserve nu necesită foarte mult timp și nici ingrediente sofisticate, unde mai pui că este naturală și nu implică niciun conservant. În ciuda acestui fapt, se păstrează minunat toată iarna. Un pas important este, însă, alegerea cu grijă a roșiilor, care trebuie să fie sănătoase și coapte bine, ideal dintr-un soi cu pulpă cărnoasă.

Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru această rețetă simplă și extrem de gustoasă:

  • 1,8 kg. de roșii potrivite ca mărime, cântărite după ce au fost opărite și curățate de pieliță;
  • sare grunjoasă;
  • opțional, leuștean sau ierburile aromatice preferate (pătrunjel, țelină, mărar, ardei iute, usturoi).

Citește și: Cum se pun gogoșarii în sos de bulion cu muștar pentru iarnă

Cea mai simplă rețetă de conservă

Dacă roșiile sunt mai micuțe, dintr-un kilogram vă vor ieși două borcane mari, de 800 de ml. Mai aveți nevoie doar de capace și borcane, pe care trebuie să le sterilizați cu grijă.

Cum se pun roșiile la borcan pentru iarnă ca să reziste
Cum se pun roșiile la borcan pentru iarnă ca să reziste

Mod de preparare:

  1. Se spală borcanele, se usucă și se sterilizează la cuptor pentru jumătate de oră.
  2. Se pune un vas mare cu apă la foc și se lasă să fiarbă.
  3. În timpul în care fierbe apa se spală bine roșiile, după care se înlătură cotorul.
  4. Când a dat apa în clocot se introduc roșiile „decapitate“ și se lasă sa fiarbă cca. 3 minute.
  5. Se scot roșiile cu o strecurătoare cu găuri mari și se lasă la răcit într-un vas larg, lighean, de preferinţă, pentru că suprafaţa de evaporare e mai mare.
  6. Se adaugă crenguțele de leuștean sau pătrunjel în borcane (pas opțional), după care se completează borcanele cu roșii.
  7. Se pot adăuga iarăși câteva crenguțe de leuștean deasupra și în fiecare borcan mare se pune câte o lingură rasă de sare grunjoasă.
  8. Se înfiletează bine capacele și se sterilizează borcanele la bain-marie timp de 30 de minute.