Home » Știri » Cum păstrezi mustul luni de zile, fără să se transforme în vin. Sfaturi de la cunoscători

Cum păstrezi mustul luni de zile, fără să se transforme în vin. Sfaturi de la cunoscători

Manolică Anca / 14.10.2020, 16:09
Cum păstrezi mustul luni de zile, fără să se transforme în vin. Sfaturi de la cunoscători

Atunci când te gândești la toamnă, printre primele lucruri care îți vin în minte se numără strugurii și sucul dulce-acrișor al acestora. Iată câteva sfaturi de la cunoscători, despre cum păstrezi mustul luni de zile, fără să se transforme în vin.

Cum păstrezi mustul luni de zile. Congelare

Cu toții știm că sezonul strugurilor este în anotimpul de toamnă. Dar ce ne facem atunci când am vrea să ținem o cură de must, dar nu găsim strugurii strugurii în magazin sau sunt foarte scumpi.

După limpezirea mustului (timp de 24-48 de ore, la răcoare; temperatura nu trebuie să depăşească 10 grade Celsius), acesta poate fi pus în sticle. Se va lăsa gol recipientul în proporție de 10-15% (cam două-trei degete), pentru că, după cum știm, mustul, ca orice lichid obişnuit, se va dilata prin îngheţ, existând riscul ca sticlele să explodeze.

Cum păstrezi mustul luni de zile, fără să se transforme în vin. Sfaturi de la cunoscători
Cum păstrezi mustul luni de zile, fără să se transforme în vin. Sfaturi de la cunoscători

După ce am adăugat mustul în sticle, le putem băga la congelator. Atunci când îți va fi poftă de must, nu vezi face decât să scoți o sticlă din congelator, o lași câteva ore la temperatura camerei, iar apoi este numai bun de savurat.

Decongelarea rapidă nu este recomandată pentru că există riscul ca sticla să se spargă sau ca mustul să intre în proces de fermentație.

Mustul păstrat prin congelare îşi va menține toate calităţile, pentru că la temperaturi scăzute fermentaţia acetică sau alcoolică nu se produce.

Cum păstrezi mustul luni de zile. Fierbere

În acest caz, mustul se pune la fiert, la foc mic, într-un vas emailat, amestecând tot timpul cu o lingură de lemn. Nu este deloc recomandat a se folosi vase sau ustensile din fier, pentru că va apărea efectul de casare a mustului, calitatea acestuia fiind degradată.

Atunci când temperatura lichidului atinge pragul de 90 de grade, mustul se va turna în sticle și se va acoperi ermetic. Foarte important de menționat este că procesul de răcire trebuie să fie unul lent, pntru a preveni fermentația.

După răcire, sticlele se vor depozita în cămară, acolo unde temperatura este constantă și nu mai mare de 18 grade.

Cum păstrezi mustul luni de zile. Conservarea cu hrean

Conservarea cu hrean este cea mai puțin agreată de către consumatori, din cauza gustului ciudat pe care îl are combinația dintre cele două ingrediente.

Imediat după zdrobirea strugurilor este recomandat ca sucul să se lase la limpezit, timp în care se curăță hreanul și se dă prin răzătoarea mică. Se amestecă cele două și se pun într-o damingeană în care va sta timp de aproximativ două săptămâni. La 10 litri de must se pun circa 100 de grame de hrean ras.

Ulterior, mustul se va trage în sticle, filtrând prin tifon impurităţile. Astupăm sticlele cu dopuri de plută și le depozităm în cămară, la răcoare.

Cum păstrezi mustul luni de zile, fără să se transforme în vin. Sfaturi de la cunoscători
Cum păstrezi mustul luni de zile, fără să se transforme în vin. Sfaturi de la cunoscători

Beneficiile mustului

Sucul din struguri, denumit în popor must, este considerat de nutriţionişti un preparat benefic, pentru că, dincolo de aromele nemaipomenite, ce ne încântă simţurile, acesta conţine multe microelemente ce sunt foarte folositoare organismului.

Este ideal de consumat la micul dejun. Ne va calma pofta de dulce, va ajuta la menținerea colesterolului bun în organism, favorizând buna funcționare a sistemului circulator.

Un alt beneficiu este reprezentat de efectul laxativ, deci este un bun înlocuitor al medicamentelor sau suplimentelor alimentare în cazul constipației.

Unele studii arată că strugurii de culoare închisă au un efect benefic împotriva formării tumorilor canceroase. Nu degeaba sucul de strucuri este foarte des inclus în cura împotriva cancerului de sân.