Home » Știri » Vești bune pentru cultivatorii de struguri: Cum își pot asigura culturile

Vești bune pentru cultivatorii de struguri: Cum își pot asigura culturile

Octavian Palade / 14.11.2016, 11:48
Vești bune pentru cultivatorii de struguri: Cum își pot asigura culturile

Cultivatorii de viţă-de-vie au parte de vești bune din partea APIA. Aceștia pot depune cererile pentru asigurarea recoltelor de struguri până pe 30 noiembrie.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are vești bune pentru cultivatorii de viţă-de-vie pot, care depune cereri de plată pentru asigurarea recoltelor de struguri pentru vin până pe data de 30 noiembrie, relatează news.ro.

“Termenul-limită pentru depunerea cererilor de plată pentru măsura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vin este data de 30 noiembrie 2016, conform prevederilor art.5 (1) din OMADR 1329/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de asigurare a recoltei de struguri pentru vin, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018”, anunță APIA.

Persoanele fizice şi firmele care vor să beneficieze de asigurarea recoltelor de struguri trebuie să depună la centrele judeţene al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură o cerere de plată, însoţită de câteva documente.

Pe lângă aceste acte, mai este necesară copia documentelor care să dovedească dreptul de proprietate sau de exploatare pentru suprafaţa asigurată.

Unii producători de vin din România estimau la sfârşitul lunii septembrie o producţie de aproape patru milioane de hectolitri în acest an, asemănătoare cu cea din anii anteriori. Totuși, se înregistrează diferenţe semnificative de producţie între regiunile viticole, de la un avans de 20% în Vrancea la o scădere de 30% în Dobrogea, conform unui anunț al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

În anul 2014, producţia totală de vin la nivel naţional a fost de circa 3,7 milioane de hectolitri, iar în 2015 de aproape 3,6 milioane de hectolitri, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii.

În 2016 se înregistrează diferenţe semnificative de producţie de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în aceeaşi zonă, principala provocare a acestei campanii fiind găsirea forţei de muncă sezoniere.