Home » Cum să faci orice » Pateuri cu ciuperci – rețeta simplă și delicioasă pe care poți să o pregătești chiar la tine acasă

Pateuri cu ciuperci – rețeta simplă și delicioasă pe care poți să o pregătești chiar la tine acasă

Alexandru Cazacu / 23.01.2022, 09:55
Pateuri cu ciuperci – rețeta simplă și delicioasă pe care poți să o pregătești chiar la tine acasă

Este duminică, iar dacă aveți oaspeți puteți să îi răsfățați cu aceste minunate aperitive. Deși putem găsi pateuri cu ciuperci în comerț, cele făcute acasă sunt mult mai bune. Rețeta pe care o vom face astăzi este una foarte simplă și o poți pregăti chiar tu, în confortul casei tale. Haideți să vedem cum se fac cele mai bune pateuri cu ciuperci și care sunt ingredientele necesare pentru niște aperitive extraordinare.

Rețetă simplă și delicioasă de pateuri cu ciuperci

Pateurile sunt de nenumărate feluri, însă cele cu ciuperci sunt printre cele mai apreciate, având un gust minunat și o consistență perfectă. Dacă ți-am făcut poftă și vrei să faci și tu pateuri cu ciuperci, în rândurile de mai jos vei găsi o rețetă simplă și savuroasă, care cu siguranță va fi apreciată de toată lumea. Iată care sunt ingredientele necesare și modul de preparare.

Ingrediente:

  • 700 g aluat foitaj
  • 400 g ciuperci champignon proaspete
  • 2 ouă
  • 2 căței de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură lapte
  • semințele preferate (sau puteți renunța la ele dacă nu vă plac)
  • sare și piper.

Mod de preparare

Mai întâi, curățăm și tăiem în sferturi ciupercile. Apoi, curățăm usturoiul și îl tocăm. Încingem uleiul într-o tigaie antiaderentă, peste care adăugăm ciupercile, usturoiul, un praf de sare și le sotăm la foc mare, până când scade tot lichidul (dacă nu sunt călite suficient, compoziția va fi moale). Este important ca în timpul călirii să amestecăm constant în tigaie, pentru ca ciupercile să nu se ardă.

În continuare, punem ciupercile călite în vasul unui robot de bucătărie și mixăm. Adăugăm în vas un ou, potrivim de sare și piper și amestecăm până se omogenizează. În cazul în care compoziția este prea moale, mai putem adăuga și puțin pesmet.

Cum să faci pateuri cu ciuperci
Cum să faci pateuri cu ciuperci. Rețetă simplă și savuroasă

Cum să faci pateuri cu ciuperci

Acum, împărțim aluatul în două părți egale, iar una dintre acestea o vom da la rece, deoarece o vom folosi ulterior. Întindem aluatul într-o foaie dreptunghiulară. Aceasta trebuie să aibă grosimea de aproximativ 3 milimetri. Cu ajutorul unui cuțit, împărțim foaia în trei fâșii egale. Batem un on și ungem fâșiile de foitaj, iar peste acestea vom distribui jumătate din cantitatea de compoziție de ciuperci.

Compoziția o vom pune la marginea fiecărei fâșii, de-a lungul acesteia, pentru a le putea rula. Rulăm acum toate cele trei fâșii, batem celălalt ou și ungem partea superioară a aluatului. Procedăm la fel și cu aluatul pe care l-am pus la rece și cu compoziția rămasă.

Pateuri cu ciuperci – coacere

Așadar, ar trebui să avem acum șase rulouri, pe care le vom tăia în pateuri de aproximativ 5-6 cm (sau mai mici dacă doriți). Tapetăm 2 tăvi cu hârtie de copt, pe care așezăm pateurile cu ciuperci. Ungem pateurile cu gălbenușul amestecat cu o lingură de lapte. Presărăm deasupra pateurilor semințele preferate și ne pregătim să dăm tăvile la cuptor.

Așadar, preîncălzim cuptorul la 190 de grade Celsius și băgăm tăvile. Timpul de coacere necesar este de circa 20 minute, însă acesta poate fi diferit de la un cuptor la altul.