Home » Cum să faci orice » Tocăniță de pui cu ciuperci și mămăligă. Rețeta simplă și savuroasă, detaliată pas cu pas

Tocăniță de pui cu ciuperci și mămăligă. Rețeta simplă și savuroasă, detaliată pas cu pas

Manolică Anca / 02.10.2021, 11:36
Tocăniță de pui cu ciuperci și mămăligă. Rețeta simplă și savuroasă, detaliată pas cu pas

Rețeta de tocăniță de pui cu ciuperci și mămăligă este una dintre cele mai simple, mai gustoase și mai ușor de pregătit. Fie că ești pe fugă sau pur și simplu nu mai știi ce să le gătești celor din familie, această rețetă te va scoate mereu din impas. Hai să vedem împreună cum se prepară.

Rețetă de tocăniță de pui cu ciuperci și mămăligă

Ce poate fi mai bun la masa de prânz sau la cină decât o porție de tocăniță de ciuperci cu piept de pui și mămăligă, ca la mama acasă? Acest fel de mâncare pică bine oricând. Se gătește simplu, repede și place tuturor. Unde mai pui că este genul de mâncare care se poate face și de azi pe mâine și se poate reîncălzi cu ușurință.

Ingrediente necesare pentru tocăniță de pui cu ciuperci și mămăligă

  • 150-200 g de piept de pui, tăiat în cubulețe
  • 200 g de ciuperci, tăiate mai mare (sau în jumătate dacă sunt mici)
  • 50-60 g unt
  • o cană jumătate de smântână de gătit
  • trei linguri de ulei de măsline
  • o ceapă tocată
  • patru căței de usturoi
  • o cană de supă de pui
  • apă fiartă
  • o cană de mălai (se poate folosi și mălai prefiert)
  • 30-40 g de unt
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • pătrunjel tocat
  • 100 g de parmezan, ras
  • 3-4 crenguțe de rozmarin
Tocăniță de pui cu ciuperci și mămăligă
Tocăniță de pui cu ciuperci și mămăligă

Mod de preparare, pas cu pas

Pieptul de pui se curăţă, se spală şi se taie în bucățele. Apoi, se încing aproximativ două linguri de ulei de măsline și se pune pieptul de pui la prăjit, asezonând cu sare și piper.

Separat, se călesc usturoiul și ceapa în unt. După aceea, se pun ciupercile și se toarnă supa de pui, presărând și frunzulițe de cimbru proaspăt și se lasă bine la călit. Ulterior, se toarnă smântâna peste și se mai gătește un pic. La sfârșit, se presară pătrunjelul și parmezanul ras și se amestecă. Se încinge și rozmarinul într-o tigaie cu un pic de ulei de măsline și se amestecă bine.

Pentru ca tocănița să fie delicioasă pe deplin, trebuie să pregătim și o mămăliguță bună. Pentru un preparat perfect se pune aproximativ o măsură de mălai, la patru de apă. Însă, se mai poate adăuga sau să scădea din făină, dacă se dorește ca mămăliga să fie mai tare sau mai moale.

Așadar, într-o cratiță de tuci (sau inox), se pune la fiert, la foc mediu, apa cu sare după gust și un praf de făină de porumb. Atunci când apa ajunge la temperatura de fierbere (înainte să clocotească), se adaugă treptat, în ploaie, restul de mălai. În timp ce se toarnă mălaiul, cu ajutorul unei linguri de lemn se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe.

Se dă focul la mic și se lasă să fiarbă, amestecând din când în când, pentru ca mămăliga să fiarbă uniform și să nu se prindă de vasul în care fierbe. Când mămăliga face bule, iar lingura de lemn stă în mijlocul acesteia în poziție verticală fără a o mișca, înseamnă că mămăliga este gata!

Spor în bucătărie și poftă bună!