Home » Cum să faci orice » Cum se face de fapt mămăliga. Trucul banal ca sa-ti iasă perfect

Cum se face de fapt mămăliga. Trucul banal ca sa-ti iasă perfect

Alexandru Cazacu / 02.09.2021, 12:49
Cum se face de fapt mămăliga. Trucul banal ca sa-ti iasă perfect

Cu siguranță, mămăliga este unul dintre cele mai importante preparate din bucătăria românească, pe care o consumăm de obicei alături de diferite mâncăruri. Totodată, acest aliment este un înlocuitor perfect pentru pâine. Cu toate acestea, hai să vedem cum se face mămăliga. Află în continuarea acestui articol ce trebuie să faci ca această să iasă perfect, fără cocoloașe.

Cum se face mămăliga. Dacă folosești acest truc, cu siguranță îți va ieși perfect

Deși este consumată în mai multe țări din Europa, mămăliga este foarte populară în țara noastră. Acest preparat este extrem de ușor de făcut și necesită foarte puține ingrediente. În ceea ce privește beneficiile pe care le poate aduce organismului, trebuie să menționăm că mămăliga este foarte bogată în vitamine și minerale, fier, magneziu, zinc, fosfor și calciu. Acestea fiind spuse, iată câteva trucuri utile, cu ajutorul cărora, vei face o mămăligă perfectă.

Mai întâi, trebuie să menționăm faptul că apa se pune la fiert cu un praf de sare și unul de făină de porumb. Ei bine, atunci când apa a început să fiarbă, vom adăuga și restul de făină. Atenție, nu trebuie să așteptăm până apa clocotește, pentru că se pot forma cocoloașe. De asemenea, mălaiul de porumb trebuie adăugat câte puțin, amestecând continuu. Totodată, este important să mestecăm mămăliga pe tot parcursul fierberii.

Un alt aspect la care trebuie să fim atenți îl reprezintă tipul de făină de porumb pe care îl folosim. De exemplu, spre deosebire de mălaiul din comerț, cel de țară are un timp de fierbere mai îndelungat. De asemenea, atunci când răstoarnă mămăliga, unele gospodine folosesc un tocător de lemn. De ce fac acest lucru? Ei bine, lemnul va absorbi excesul de apă din preparatul nostru, împiedicând totodată și ridicarea aburilor din mămăligă.

Cum se face corect mămăliga
Cum se face de fapt mămăliga

Rețetă de mămăligă

Acum că știm toate aceste lucruri despre cum să faci o mămăligă perfectă, hai să vedem și o rețetă foarte simplă de mămăligă. Ei bine, este important să menționăm că pentru un preparat perfect se pune aproximativ o măsură de mălai, la patru de apă. Pe de altă parte, putem să mai adăugăm sau să mai scădem din făină, dacă vrem ca mămăliga să fie mai tare sau mai moale.

Așadar, într-o cratiță de tuci (sau inox), vom pune la fiert, la foc mediu, apa cu sare după gust și un praf de făină de porumb. După cum am menționat anterior, atunci când apa ajunge la temperatura de fierbere (înainte să clocotească), vom adăuga treptat, în ploaie, restul de mălai. În timp ce turnăm mălaiul, cu ajutorul unei linguri de lemn vom amesteca pentru a nu se face cocoloașe.

Dăm focul la mic și lăsăm să fiarbă, amestecând periodic, pentru ca mămăliga să fiarbă uniform și să nu se prindă de vasul în care fierbe. Ei bine, atunci când mămăliga noastră face bule, iar lingura de lemn stă în mijlocul acesteia în poziție verticală fără să o miști, înseamnă că preparatul este gata și îl putem răsturna. După cum spuneam și anterior, mălaiul de țară se fierbe cu aproximativ 10 – 15 minute mai mult față de cel din magazin.