Home » Cum să faci orice » Plăcintă cu dovleac. Ce alte ingrediente să adaugi pentru un gust desăvârșit. Rețeta detaliată pas cu pas

Plăcintă cu dovleac. Ce alte ingrediente să adaugi pentru un gust desăvârșit. Rețeta detaliată pas cu pas

Alexandru Cazacu / 10.11.2021, 11:24
Plăcintă cu dovleac. Ce alte ingrediente să adaugi pentru un gust desăvârșit. Rețeta detaliată pas cu pas

Această plăcintă cu dovleac este foarte ușor de preparat, extrem de aromată, fragedă și absolut delicioasă. În această perioadă nu este chiar greu să găsim dovleci de plăcinte, așadar dacă ai chef de un desert deosebit, poți să faci această rețetă chiar la tine acasă. Așadar, noi îți vom prezenta în continuare o rețetă inedită de plăcintă cu dovleac.

Rețetă de plăcintă cu dovleac

Este importantă să menționăm că foile acestei plăcinte nu le vom cumpăra, ci le vom face chiar noi. Aluatul nu este greu de făcut și poate fi folosit la mai multe feluri de plăcintă. În ceea ce privește dovleacul pe care îl vom folosi, acesta trebuie să fie pentru plăcinte, bine copt și neapărat românesc. Acestea fiind spuse, haideți să vedem care sunt ingredientele necesare acestei rețete și cum se prepară plăcinta cu dovleac.

Ingrediente (pentru umplutură):

  • 1,5 kg dovleac
  • 150 g zahăr (puteți pune mai mult dacă doriți o plăcintă mai dulce)
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată.

Ingrediente pentru aluat:

  • 400g făină
  • 1 ou
  • 7 linguri lapte
  • 7 linguri ulei de floarea soarelui
  • 7 linguri de zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat
  • esență de vanilie
  • un praf de sare.

Plăcintă cu dovleac – mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de dovleac, pe care îl vom curăța și mărunți prin mașina de tocat. După ce am făcut acest lucru, punem dovleacul într-o cratiță încăpătoare, iar peste el vom adăuga 150 g de zahăr și scorțișoara măcinată. Amestecăm bine totul și călim la foc mic spre mediu, până ce tot lichidul s-a evaporat, iar dovleacul s-a înmuiat (aproximativ 15 – 20 de minute). Oprim acum focul și lăsăm dovleacul să se răcească.

Iată că am ajuns și la aluat. Așadar, într-o oală vom pune cele 7 linguri de lapte, uleiul și zahărul, amestecând continuu până când zahărul se dizolvă, iar compoziția a dat într-un clocot. Apoi, stingem focul și lăsăm să se răcească puțin. După ce amestecul nostru s-a răcit, îl mutăm într-un bol, iar peste acesta vom adăuga oul și amestecăm bine. Acum că am încorporat oul, punem în vas esența de vanilie, bicarbonatul, un praf de sare și le amestecăm bine și pe acestea. Adăugăm câte puțin din făină și frământăm, până când aluat este omogen și nu se lipește de mână.

rețetă de plăcintă cu dovleac. Ce alte ingrediente trebuie să adaugi pentru un gust deosebit
Plăcintă cu dovleac. Ce trebuie să adaugi pentru un gust excepțional

Modul de coacere

Împărțim aluatul în două părți egale, iar cu ajutorul unui sucitor întindem bine aluatul pe masa de lucru, până când ajunge la dimensiunea tăvii de copt. Transferăm prima foaie de aluat în tava tapetată cu hârtie de copt, îndepărtând aluatul de pe margini, deoarece acesta trebuie să acopere doar fundul tăvii.

Peste aluat, punem umplutura de dovleac și o vom nivela uniform pe toată suprafața foii. Deasupra stratului de dovleac punem și cealaltă foaie de aluat, îndepărtăm surplusul de aluat de pe margini și ungem foaia cu puțin ou bătut.

Ei bine, iată că ne apropiem de finalul rețetei, iar tot ce mai avem de făcut este să dăm plăcinta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute. Cu toate acestea, timpul de coacere poate varia, în funcție de cuptorul fiecăruia. Așadar, când foaia de deasupra este aurie, scoatem tava din cuptor și lăsăm plăcinta să se răcească puțin. După ce s-a răcit, presărăm deasupra acesteia puțin zahăr pudră și o putem tăia.