Home » Life & Style » Timp liber » Plăcintă dobrogeană de brânză dulce și stafide – rețeta originală

Plăcintă dobrogeană de brânză dulce și stafide – rețeta originală

Pană Emanuela / 20.01.2021, 20:03

„La plăcinte înainte, la război înapoi“, spunea o vorbă din popor, poate la fel de veche ca rețeta despre care vom vorbi în acest articol. Un lucru e cert, și anume că gusturile diferă. Totuși, fie că optăm pentru plăcinta de mere și scorțișoară, plăcinta de brânză dulce și stafide ori plăcinta cu dovleac sau carne, nu există sărbatoare fără acest preparat în casele de români. Astăzi vom avea grijă de papilele gustative ale celor care iubesc lactatele, așa că vă invităm să aflați cum se face o delicioasă plăcintă dobrogeană.

Plăcintă dobrogeană de brânză dulce și stafide

Plăcinta dobrogeană făcută cu brânză dulce și stafide este genul acela de preparat care se face cât ai zice pește, chiar dacă pare muncită ore în șir, care arata apetisant și este gustoasă, fragedă și aromată. Este perfectă pentru orice ocazie, fie că este vorba despre un sărbătorit sau o seară banală de iarnă. Probabil că foarte mulți dintre noi au gustat-o cel puțin o dată în viață, fie la ea „acasă“, în Dobrogea, sau în alte zone ale României, astfel că știu despre ce vorbim – plăcinta dobrogeană cu bânză dulce și stafide este de-a dreptul delicioasă.

Folosind expresia anterior menționată, luați un pix și o foaie și notați-vă ingredientele necesare. Suntem convinși că veți rămâne plăcut impresionate. Așadar, aluatul de plăcinta dobrogeană aveți nevoie de:

  • o cană cu apă;
  • două sau trei linguri de ulei vegetal;
  • un praf de sare;
  • o lingură de oțet
  • 450/500 de grame de făină.

Pentru umplutură aveți nevoie de:

  • 1 kg de brânză ușor sărată (de preferat de oaie sau capră);
  • 400 grame de iaurt gras sau smântână;
  • 6-8 ouă;
  • un praf de sare.

Citește și: Rețete de plăcinte de dovleac din toată România. Cum gătesc gospodinele acest deliciu al toamnei

Rețeta originală – pas cu pas

Folosind faină, apă, ulei, sare și oțet veți obține un aluat nici moale, nici tare, din care veți forma 6-7 biluțe de cocă. Întindeți separat fiecare bucată în parte cu făcălețul, presărând puțină făină pentru ca acestea să nu se lipească de blatul de lucru sau de sucitor.

Rețetă placintă dobrogeană cu brânză dulce și stafide
Rețetă placintă dobrogeană cu brânză dulce și stafide

După ce aluatul este gata, puteți trece la umplutură. Se dă brânza pe răzătoare într-un castron și se amestecă cu cele 250 de grame de iaurt sau smântână, după care se adaugă cele șase ouă bătute ca pentru omletă. Se presară puțină sare.

Tava se unge cu puțin ulei, după care se ia câte o măsura din amestecul de brânză cu ou și se pune în mijlocul unei foi de aluat întins. Se împăturește aluatul în patru, ca și când ați face un plic dintr-o coală de hârtie, și se încrețește pe margini.

Pachețelul cu formă lunguiață se pune în tavă, procedându-se astfel cu toate bucățile de cocă. După ce le-ați așezat cu grijă în tavă, mai stropiți totul cu câteva picături de ulei. Bagați tava în cuptor, la foc mediu, pentru jumătate de oră.

Secretul unei plăcinte dobrogene reușite constă în ultima parte. După cele 30 de minute de stat la cuptor, bateți cele două ouă rămase cu 150 de grame de iaurt sau smântână și puțină sare, și adăugați amestecul obținut peste plăcințele. Introduce-ți tava la cuptor pentru înca 10 minute, tot la foc mediu.

Poftă bună!