Home » Cum să faci orice » Poți aprinde focul folosindu-te doar de o bucată de gheață? Iată ce trebuie să faci

Poți aprinde focul folosindu-te doar de o bucată de gheață? Iată ce trebuie să faci

Alexandru Cazacu / 23.01.2022, 13:31
Poți aprinde focul folosindu-te doar de o bucată de gheață? Iată ce trebuie să faci

Fără doar și poate, focul a fost unul dintre cele mai importante lucruri descoperite de oameni. După cum bine știm, opusul focului este apa. Deși poate părea incredibil acest lucru, focul poate fi aprins cu o bucată de gheață. Află în continuarea articolului cum poți aprinde focul cu o bucată de gheață. Iată cum trebuie să procedezi.

Ce trebuie să faci ca să aprinzi focul doar cu o bucată de gheață

Este important să menționăm că pentru a reuși să faci acest lucru, vei avea nevoie de gheață limpede, fără impurități, dintr-un lac sau un iaz. Mai întâi, pentru a elibera gazul, vom fierbe apa vreme de aproximativ 10 minute. Apoi, lăsăm apa fiartă să se răcească, după care o vom mai fierbe pentru alte 10 minute. După ce s-a scurs și acest timp de fierbere, lăsăm apa să se răcească, iar apoi o congelăm.

După ce am obținut bucata de gheață din apa respectivă, cu ajutorul unui cuțit o vom sculpta pentru a obține forma unei lentile. În cazul în care nu dispuneți de un cuțit, puteți șlefui gheața prin frecarea acesteia de o stâncă sau de ciment. De asemenea, pentru a scăpa de zonele care nu sunt chiar netede, vă puteți ajuta de căldura palmelor, după cum scrie shtiu.ro.

Cum poți aprinde focul cu o bucată de gheață

Acum că ne-am pregătit lupa de gheață, căutăm niște iarbă sau frunze uscate pe care să le aprindem. Pentru a face acest lucru ne vom folosi de razele soarelui, așadar atunci când acesta strălucește sus pe cer, luăm bucata de gheață și o ținem orientată în așa fel încât razele solare să treacă prin ea și să ajungă în smocul de iarbă.

Când vedem că din acesta începe să iasă fum, suflăm ușor pentru ca focul să se aprindă. Bineînțeles, gheața se va topi în timp ce facem acest lucru, așa că trebuie să avem grijă să nu cadă picături peste iarba uscată.

Cum aprinzi focul cu o bucată de gheață
Cum aprinzi focul cu o bucată de gheață

Curiozități despre gheață

Cel mai probabil, nu sunt mulți cei care știu că apa fierbinte îngheață mai repede decât cea rece. Fenomenul a devenit cunoscut, după ce în 1968, Erasto Mpemba, un student tanzanian, i-a pus această întrebare profesorului său. Deși dascălul nu i-a putut oferi o explicație pe moment, ulterior a publicat o lucrare științifică pe această temă, numind fenomenul „efectul Mpemba”.

Toată lumea știe că Pământul are doi poli, adică Polul Nord și Polul Sud. Însă, puțini știu că 90% din gheața de pe Terra se află la Polul, potrivit ajust.ro.

Oamenii de știință au clasificat gheața în nu mai puțin de 16 categorii, în funcție de proprietățile fizice. Acestea au fost denumite cu numere romane de I la XV. Acestora li s-a alăturat și „gheața amorfă”, însă aceasta nu a primit propriul său număr roman. Dintre toate categoriile de gheață menționate, corespondenta numărului V are cea mai complicată structură cristalină. Pe de altă parte, gheața XI este polarizată electric, iar III este singura gheață cu o densitate mai mare decât cea a apei.